Semjén Zsolt: Glemp bíborossal kiemelkedő egyházi vezetőt veszített el Lengyelország

2013. január 25., 15:40

 

 

 

 

 

 

 

Együttérzését fejezte ki a magyar kormány nevében a lengyel katolikus egyháznak és az egész lengyel népnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Józef Glemp bíboros halála miatt pénteken.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Józef Glemp személyében egy kiemelkedő egyházi vezetőt, egyháza és hazája sorsáért, szabadságáért felelősséget viselő főpapot vesztett el Lengyelország.
Rámutatott: az egykori prímás nehéz történelmi időszakban vezette a lengyel katolikus egyházat. Kiegyensúlyozott, párbeszédre nyitott politikájával az egyház történelmi szerepet töltött be a kommunista uralom elleni küzdelemben.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

Semjén Zsolt kitért arra is, hogy számos alkalommal tapasztalhatták meg a bíboros Magyarország iránti tiszteletét és szeretetét. Fontos szerepet töltött be a magyar-lengyel egyházi kapcsolatokban is.
Felidézte, hogy a Józef Glemp magas rangú egyházi vezetőként több alkalommal is hivatalos látogatást tett Budapesten, és beszédeiben mindig nagyra értékelte a magyar-lengyel történelmi, egyházi és szakrális kapcsolatok jelentőségét.
“Emlékét tisztelettel őrzi Magyarország” – zárul a közlemény.
Hosszú betegség után nyolcvanhárom éves korában hunyt el Józef Glemp bíboros, aki 1981 és 2009 között volt Lengyelország prímása; vezetése idején az egyház történelmi szerepet játszott a kommunista uralom elleni küzdelemben.
Jozef Kloch, az egyház szóvivője arról tájékoztatott közleményében, hogy Glemp bíboros szerda este hunyt el Varsóban. Régóta betegeskedett, a lengyel média szerint tüdőrákja volt.
Glemp bíborost a néhai II. János Pál pápa nevezte ki Varsó érsekének és Lengyelország prímásának 1981-ben. Néhány hónappal hivatalba lépése után hirdették ki a hadiállapotot a lengyel kommunista vezetők a szovjet blokk első szabad szakszervezetének, a Szolidaritás mozgalomnak az elfojtására. Bár Glemp igyekezett kerülni a kommunista hatalommal való szembekerülést, a katolikus templomok az 1980-es években a demokratikus ellenállás központjaivá váltak. A kommunizmus bukásakor, 1989-ben a lengyel katolikus egyház közvetített a békés hatalomátvételben. A rendszerváltás után Glemp bíboros megszilárdította a lengyel katolikus egyház helyzetét.

 

MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top