Sarlós Boldogasszony napja

2015. július 2., 05:00

A római katolikus egyház ezen a napon emlékezik meg Szűz Máriának Keresztelő Szent János édesanyjánál tett látogatásáról. Csak nálunk ünneplik július 2-án sarlós Boldogasszony napját, más keresztény országban május 31-én emlékeznek meg arról a bibliai történetről, amikor az áldott állapotban lévő Mária meglátogatta Szent Erzsébetet.

Igazi hungarikum az, hogy a magyarság az aratás védelmezőjét látta benne és nem az újszövetségi jelenetre emlékezik.
Talán ezt az ünnepet már több ezer éve ismerjük, és a kereszténység felvétele előtt is megemlékeztünk Boldogasszonyról, legfőbb oltalmazónkról.Viszonylag kései keletkezésű Mária-ünnep, a 14. században vált általánossá.
Boldogasszony a várandós anyák, a szegények, a szükségben szenvedők és a halottak oltalmazója. A nap elnevezése az aratás egykori módjára utal, amikor a nők még sarlóval arattak.

sarlos_boldogasszony 2A búza beérése, az aratás kezdete kapcsolódik ehhez az asszonyi és vegetációs jellegű naphoz. A szegedi kirajzású helyeken (Padé, Jazovo, Csóka, Szaján, Debellács, Telecska, Horgos, Majdán, Ürményháza, Rábé, Torda, Verbica, Magyarcsernye, Udvarnok, Hetény, Kisorosz, Törökkanizsa stb. ) azt tartották, hogy az asszony sarlóval arasson egy keveset, szedjen kalászt, hogy a jószág el ne pusztuljon. Az asszonyi sarlós aratás hagyománya Szlavóniában még a XIX. Században is gyakorlott volt.
Az asszonynyomában járó férfi kötözött.

(Táltosbárka)

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Igen a Szüz Mária BOLDOGASSZONY, de nem NAGYBOLDOGASSONY.

    Azért írtam ide mert nagyon sokszor összekeverik a két nőt.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top