Rimócon az egykori életformáról tanúskodik a Napszámos óra

2013. augusztus 25., 17:18

 

 

 

 

 

 

 

 

A palócok, Paládi Kovács Attila egyik feltételezése szerint, a tatárjárást megelőzően érkeztek a Kárpát-medencébe 1100-1200 között. A főként rabságba, fogságba esett kun csoportok a nyugati, északi gyepük mellé kerültek a várispánságok és az egyházi központok uradalmaiba. Katonáskodás mellett a „szolgáló népekkel” keveredhettek és itt szláv asszonyokkal házasodhattak. Mindenképpen csak kisebb, elszigetelt területekről lehet beszélni, ahol a 13. században polovec-kunok élhettek, akik hamar elmagyarosodtak.

A Napszámos óra elnevezésű szobor Rimóc községben 2013. augusztus 25-én. A mezőgazdasági bérmunkások, a napszámosok tiszteletére készült alkotás Tóth Dávid budapesti szobrászművész munkája. A kapa nyelének árnyéka napóraként az időt mutatja. MTI Fotó: Komka Péter

A Napszámos óra elnevezésű szobor Rimóc községben 2013. augusztus 25-én. A mezőgazdasági bérmunkások, a napszámosok tiszteletére készült alkotás Tóth Dávid budapesti szobrászművész munkája. A kapa nyelének árnyéka napóraként az időt mutatja.
MTI Fotó: Komka Péter

Látnivaló akad bőven, a hagyományos kontyos palóc házak között sok érdekesség, többek közt babamúzeum, falumúzeum várja az érdeklődőket, ahol megismerkedhetünk a paraszti életforma eszközeivel, berendezési tárgyaival.

Az egykori életformáról tanúskodik a most átadott Napszámos óra elnevezésű szobor is.

Címlapfotó: A Napszámos óra elnevezésű szobor Rimóc községben 2013. augusztus 25-én. A mezőgazdasági bérmunkások, a napszámosok tiszteletére készült alkotás Tóth Dávid budapesti szobrászművész munkája. A kapa nyelének árnyéka napóraként az időt mutatja. MTI Fotó: Komka Péter

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top