Rendre szoktatás kreativitással – Lebegő könyvespolc készítése lépésről, lépésre

2013. augusztus 26., 11:17

Kevés családban nem okoz gondot a gyerekek rendre nevelése. Anyukák küzdenek csemetéjükkel, ki szép szóval, ki harsányabban igyekszik a gyerekeket fegyelmezni. Sok anyuka a béke kedvéért feladja a harcot és saját maga pakol egészen addig, amíg az ifjú ki nem röppen a családi fészekből.

Szakemberektől, szomszédoktól sokféle jó tanácsot hallunk, valahogy mégsem akar igazán beválni a hallott módszer. Más megközelítésből mindig kétes a jó eredmény elérése. De hol a probléma gyökere?

szoba

Induljunk ki abból, mi készteti a fiatalokat egészen kisgyermek koruktól arra, hogy a megunt holmikat szerte-szét hagyja és mindig új tárgyakat vegyen elő a szekrényből: kíváncsiak, szinte a világ összes új dolgát képesek befogadni, kipróbálni, a régit pedig nagyon gyorsan kiiktatni életükből. Mindez életkori sajátosság, amely kisgyermekkorban fokozottan megfigyelhető: egyszerűen a régi tárgyak már nem hordoznak információt, nem hatnak az újdonság erejével. (Vannak persze kedvenc játékok, tárgyak, holmik, amelyeknek mindig elérhető közelségben kell lenni.)  Az életkor előre haladtával némiképp csökken az új megismerése iránti vágy, gondoljunk arra, hogy szülőként mi is megununk dolgokat, időről időre átrendezzük otthonunkat, új tárgyakkal vesszük körbe magunkat. Idősebb korban az újdonság iránti vágy némiképp csökken.

“Na, persze, de mindez nem ok arra, hogy a régi holmik ellepjenek bennünket! Mi is el tudunk pakolni magunk után!” – hallom az állandó rendrakásban megfáradt anyukák gyors válaszát.

Hogyan oldható meg mégis a probléma? Induljunk ki abból az egyszerű tényből, hogy a rend és az igényes környezet iránti igény minden emberben adott, legfeljebb ott lapul, tudatunk legmélyén. Ügyes ötletekkel a szép iránti vágy a kreativitás kihasználásával felszínre hozható.

1. Gondoljunk például a legkisebbek kreativitására, milyen gyönyörűségeket rajzolgatnak, festegetnek. Ezek az alkotások szobájuk falán igazi műremekek, amelyekhez rendetlenség nem való. Érdemes ezt tudomásukra hozni és ha kell, az alkotásokat cserélgessük gyakrabban!

gyerekrajz

2. A nagyobbacska gyerekek szeretik a kihívást, bonyolultabb feladatok megoldása abszolút motiváló tényező. WC papír gurigákból gyönyörűséges tároló készülhet a mütyűröknek, amelyeknek a helye így már következetesen követelhető.

wc_papir_tarolo

3. A tinédzserek örök lázadók. Hagyjuk, hogy a szobájuk valóban a saját birodalmuk legyen. Különféle méretű dobozok, színesre festve, ízlésük szerint egymásra helyezve egészen egyedivé teszik lakóterüket. Szívesebben pakolnak a saját kreativitásuk szerint készült tárolóba, mint egy “szabvány” helyre.

 

tarolo 2

4. Azoknak, akik fellegekben járnak, leírhatatlan gyönyört okoz a lebegő könyvespolc. A szobában porosodó, használaton kívüli könyvek praktikus, levitáló könyvespoccá alakíthatók. Az igazán kreatívaknak az Instructables ötletes és rendkívül egyszerűen elkészíthető polc készítésében segít, lépésről, lépésre.

Amire szükségünk lesz:

konyv 1

– könyv,

– konzol,

– sniccer,

– toll,

– kis méretű, lapos fejű facsavar,

– nagy faxsavar,

– mérőszalag, vonalzó,

– ragasztó,

A készítés menete:

konyv 2

– Jelöljük ki a könyv felezőpontját, illesszük rá a konzolt, a képen látható módon, majd rajzoljuk körbe;

– Sniccerrel vágjuk ki a konzol helyét a könyv lapjaiból;

– Ügyeljünk arra, hogy a kivágást a könyv alján és hátulján végezzük, hiszen nem mindegy, hogy a kész polc melyik része lesz látható;

– Ne tegyük még le a sniccert! Ahhoz, hogy a polc szépen illeszkedjen a falhoz, készítsünk vágást a konzol méretének megfelelően a borítón készítsünk vágást;

konyv 3

– Kis csavarokkal rögzítsük a könyv lapjait, a könyv széléhez közelítve, legalább két helyen;

konyv 4

– Ragasszuk össze a konzollal együtt a könyv lapját és a borítót;

konyv 5

– A száradáshoz, péseléshez egyenletesen elosztott súlyokra van szükség;

konyv 6

– Alapos száradás után következhet a falhoz rögzítés. Ehhez a nagyobb méretű csavarokra és tiplikre lesz szükség;

konyv 7

– Következhet a pakolás: ügyeljünk arra, hogy a “polcra” helyezett könyveink takarják a konzolt;

konyv 8

– Kész a mű! Ki gondolná, hogy a könyvek nem a levegőben repkednek?

konyv 9

 

A kreativitás kihasználása önmagában nem vezet sikerre. Következetesnek kell maradnunk, hiszen a szép alkotások csak akkor szemet gyönyörködtetők, ha rendezett környezet veszi őket körül.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top