Rékasi Károly: Nekem akkor vált 1956 személyes üggyé

2014. június 16., 08:15

Rékasi Károly volt az egyik, aki Nagy Imre újratemetésén felolvasta az 1956-os forradalmat követő kivégzésének a névsorát. A művész számára akkor váltak személyessé az októberi események.
Huszonöt évvel ezelőtt, 1989. június 16-án temették újra Nagy Imrét, Magyarország egykori miniszterelnökét.
Ezen a napon a budapesti Hősök terén, a Műcsarnok épületénél felállított ravatal előtt több százezren rótták le kegyeletüket az ország egykori vezetője, valamint Gimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágyi József és az ismeretlen mártírok koporsói előtt.
Rékasi-KárolyAz 1956-ot követő kivégzések áldozatainak névsorát Mensáros László, Rékasi Károly és Orosz Helga színművész olvasta fel.
1989-ben Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színházban együtt játszhattam Mensáros László Jászai Mari- és Kossuth-díjas színésszel.
Ő debreceni tevékenysége miatt személyesen is érintett volt az ’56-os eseményekben, 1958-ban letartóztatták, és két év két hónapi börtönbüntetésre ítélték.
Utána sokáig csak segédmunkásként, majd pincérként dolgozhatott, pedig ha valakiről el lehet mondani, hogy igazán nagy művész volt, akkor az ő – meséli Rékasi Károly.
Mensáros Lászlót kérték fel arra, hogy az áldozatok névsorát olvassa fel, ő két fiatal kollégát is választott társának ebben a feladatban.
Egy bemutató miatt személyesen nem tudtunk ott lenni, így a nyíregyházi rádió stúdiójában rögzítettük a felvételt. Hosszú-hosszú oldalak voltak tele nevekkel, akiknek rettenetes sors jutott. Nekem akkor, ott vált személyes ügyemmé 1956 – szögezi le a színész.
Én magam jász vagyok.
A jászok a múltban megvásárolták a szabadságukat, annyi pénzt gyűjtöttek össze, amennyi akkor az egész magyar állam éves költségvetése volt.
A szabadság a jászoknak mindennél fontosabb. Nemcsak az emléknapokon, hanem minden egyes pillanatban fejet hajtok ezek előtt az emberek előtt, akik nem csupán gondolatban, hanem tettekkel küzdöttek a Nemzet függetlenségéért, írja az MNO-n Son.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top