Régi ízek – vas edények

2015. április 7., 07:44

Elődeink öntött vas edényekben főztek, amelyeket nyílt láng felett hevítettek. Értelemszerűen ezeknek az edényeknek lába is volt, hogy rendeltetésének a háziasszonyok akkori igényei szerint megfeleljenek.

Napjainkban sokféle sütésre-főzésre alkalmas csodák közt válogathatunk: a koleszterin szint miatt aggódók zsiradék nélkül használják a teflon, kerámia, szilikon bevonatú lábasokat, fazekakat, serpenyőket, amelyek tisztítása viszonylag egyszerű. Akik energiát szeretnének megtakarítani, azok leginkább a kukta fazekat választják, amely többféle változatban, rövid idő alatt főzi puhára az ételt. Formatervezők alkotnak egymás fölé és mellé helyezhető edénygarnitúrákat azért, hogy egy nagyobb főzés során minél kevesebb legyen az energia felhasználás. A vitatott kérdésként állandóan felmerülő, egészségre káros hatást gyakorló mikrohullámok az edényeinket sem kímélik. Kényelmes melegítést tesznek lehetővé a speciális műanyagból és üvegből készült, mikrohullámoknak ellenálló tárolóedények.

Sokan keressük azonban a régi, gyerekkori ízeket. Mitől volt annyira finom a nagyi palacsintája? Miért nem sikerül örökölt családi recept szerint ugyanazt a zamatos gulyáslevest elkészíteni? A válasz rendkívül egyszerű: a fogyasztói társadalom számára tömegesen előállított, jobbnál jobb paraméterekkel rendelkező edények sajnos más íz harmóniát adnak ételeinknek, amelyeket megszokunk, de keressük a régit.A hagyományos magyar konyha zamatos ételeihez hozzátartozik a zsiradék, a kissé erőteljesebb, esetenként csípős fűszerek és az öntöttvas edény. Legegyszerűbb kipróbálni a mindenféle bevonat nélkül készült vas palacsintasütőt. Készítsünk zsiradékkal néhány palacsintát. Rendkívül ízletes, nagyon kellemes állagú, igazi „nagymama sütötte” varázslat kerül az asztalra. Csupán arra kell ügyelni, hogy minden sütés előtt tegyünk kevés zsírt, vagy olajat a serpenyőbe és egyenletesen kenjünk szét.

Amennyiben bevonat nélküli öntöttvas lábast nem kívánunk beszerezni, érdemes egy kerti összejövetel alkalmával a bográcsban főtt gulyást kipróbálni.

A gulyásleves szabad tűzön kb. 1,5 óra alatt készül el, elkészítése egyszerű, állandó felügyeletet nem igényel, így marad idő vendégekkel folytatott csevegésre.

A zsiradékon párolt hagymához tűzről levéve, piros paprikát adunk és beletesszük a kockákra vágott marhahúst. Folyamatos keverés közben erős tűzön, zöldpaprikával, őrölt köménnyel és paradicsommal néhány másodpercig hevítjük. Engedjük fel vízzel és adjunk hozzá kevés karikára vágott sárgarépát, fehérrépát és kockára vágott burgonyát.

Jó étvágyat!

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top