Régi falusi emlékek egyike a disznótor, ami idővel másabb lett

2016. május 16., 09:00

Nem volt jó hangulatom, a szokásos feszültség, zsörtölődés, megint ez az “igazságérzet”, igazságtalanság, igaz, legalább voltam disznóvágáson, amire már nagyon-nagyon régen nem került sor.
Gyerekként még falun volt nálunk is, de az inkább családi népünnepély volt hajnali keléssel, nem praktikus feldolgozás, szempont, olyankor boldog-boldogtalan megjelent még a távoli rokonságból is, az idősek elbabráltak órákig a fokhagyma pucolásával, olyan is akadt, aki a pálinkával, sütötték lelkesen a hagymás vért, később a tepertőt.
Másabb volt, sokkal több szorgos kész, többféle dolgot készítettek, feldolgoztak, hiszen nem kellett kapkodni.
Hányan élnek még a rokonságból ezek az idős rokonok, esetlen ismerősök?
Kevesen, talán senki, mára megöregedett az akkori középkorú réteg is, a család, akire az ember felnézett, példát vett, hogyan kell és mit, bár ezeket a falusi praktikákat én nagyszülői generációtól lestem el.
Volt pár nagyon idős falusi rokonom, dédi Miskolcon élt, 1901-ben született és a 90-es évek 2. felében halt meg.
Ároktőn nagymamám testvére, Mariska néni (nagymamám 22-es születésű volt, és anyám is Olga nevet kapott), őket is kedveltem, idős, kicsit zárkózott emberek, 1911-es születéssel, 85 körül hunyt el, nemsokkal később a férje is.
Emlékszem, mesélték is, a fagyott talajba nehéz volt sírt ásni, és a ló megbokrosodott valamitől a temetésre menet a koporsóval.
Régi falusi emlékek egyike a disznótor, ami idővel másabb lett, egyre másabb lett, ma már teljesen más, igaz, én nagyon ritkán vagyon ilyen eseményen.

Füredi Péter

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top