Privatizált háziorvoslás: jó vagy nem jó?

2015. augusztus 3., 15:56

A háziorvosok segítséget kapnak a praxis-vásárláshoz, a szűrővizsgálatokhoz kedvezmény lesz. A háziorvosi ellátás privatizálása rossz ötlet volt, nem javított, hanem inkább rontott a betegek ellátásán. Az ajánlott szűrővizsgálatokért nem kedvezményeket kellene biztosítani, hanem ingyenesekké és kötelezőkké kell tenni.

„Augusztus 1-jén lépett hatályba az egészségügyi alapellátási törvény, amely azt is rögzíti, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad, az orvosok segítséget kapnak a praxisvásárláshoz, valamint kedvezményekkel ösztönzik a részvételt az állami szűrővizsgálatokon.

A törvény kimondja, hogy az alapellátás továbbra is önkormányzati feladat marad. Az alapellátást mint szolgáltatást érintő jogviszony megváltoztatásáról a települési önkormányzat kikéri az alapellátást végző orvos, védőnő véleményét – rögzítették. A jogszabály rendelkezik az alapellátás körében nyújtható és nyújtandó megelőző ellátásokról. A megelőző ellátások keretében az állam szűrővizsgálatokat szervez, amelyek igénybevételét kedvezményekkel ösztönzik.”-írja a webbeteg.

A mi véleményünk szerint az emberek egészsége a társadalom közügye. Az alapellátást végző háziorvos a társadalom feladatát valósítja meg. Az államnak kell biztosítania, hogy ott és annyi házi orvos legyen, ahol és amennyi szükséges. A háziorvosi ellátás privatizálása rossz ötlet volt, nem javított, hanem inkább rontott a betegek ellátásán. Az ajánlott szűrővizsgálatokért nem kedvezményeket kellene biztosítani, hanem ingyenesekké és kötelezőkké kell tenni (amilyenek valóban voltak egykor), újrateremtve a feltételeiket.

Thürmer Gyula

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top