Pedagógusnapra – A jó tanár

2014. május 31., 08:30

A tanár-diák kapcsolatot sokféleképpen lehet jellemezni, a viszony ettől függetlenül alá-, illetve fölérendelt. Az oktatás területén voltak hatalomvágytól fűtött, nehéz időszakok, aztán elszabadult a pokol. Liberalizált, mindent megengedő, csak a tanulók jogait szem előtt tartó rendszerben kellett átadni tudást és hiteles életmintát.

Nem volt könnyű átvészelni az állandó kerettanterv módosításokkal, struktúra átalakításokkal járó feszültségekkel telt időszakot, a változások ellenére tanítani és nevelni kellett.

A jó tanárok a viszontagságok közt is képesek voltak talpon maradni. Ők azok, akik ma is életük teljességével nevelnek, személyiségükkel olyan értékmintát teremtenek, amelyre a tanítványok életük végéig emlékeznek. A valódi útravaló készítése során a tanár a diákkal együtt tanul. Észreveszi a jót, és minden olyan értéket, amely előre mutat. A pozitív motiválás természetes számára, ugyanakkor következetesen ragaszkodik elvárásaihoz.

Miért tud a jó tanár mindig utat mutatni, problémás, konfliktussal telt helyzeteket megoldani? A válasz kézenfekvő: mert egyszerűen “csak” szereti a gyerekeket.

Gróf Széchenyi István gondolata szerint:

Azokért élünk, akiket szeretünk,

azokért, akik igaznak tartanak,

a jövőnek élünk, a szépért, s jóért,

amit tehetünk!

Pedagógusnap alkalmából szeretettel köszöntjük a tanárokat!

tanar

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top