Parányi élőlények otthonunkban

2014. január 28., 07:30

Akármennyire tiszta az otthonunk, parányi élőlények milliói hemzsegnek azokon a helyeken, ahol nem is feltételezzük. A baktériumok a fogkefe tartótól a konyha legapróbb zugában jól megélnek. Szerencsére, a legtöbb baktérium szervezetünkre teljesen ártalmatlan, vannak azonban olyan helyek a lakásban, amelyek takarításának elhanyagolása komoly veszélyt jelent.

A konyha tisztántartása egyértelmű feladat. De ki gondolta volna, hogy a vízkő lerakódása nem csak esztétikai csúfság? A lerakódott ásványi anyagok vízzel érintkezve kitűnő táptalajt képeznek a mikroorganizmusok szaporodásához. Az elkövesedés a vízhasználat kellemetlen velejárója és bárhol könnyen keletkezik, a kávéfőzőtől kezdve a mosogatóig. A konyhában, a vízkő mellett, a zsírok szétfröccsenésével teremtünk kitűnő baktérium táptalajt. Kevesen gondolják, de még a főzés során keletkezett vízpára is old olyan szennyeződéseket, amelyek a bútorzatra lecsapódva, könnyen baktérium tenyészetté válik.

takarit 2

A védekezés nagyon egyszerű: az elvízkövesedett háztartási eszközöket havonta legalább egyszer mossuk át ecetes vízzel, a bútorok takarításánál a lemosó vízbe tegyünk fertőtlenítő szert.

A konyhán kívül, a lakás másik kritikus helyisége a fürdőszoba. A WC tisztántartása mindenki számára nyilvánvaló, azt azonban kevesen gondolják, hogy a környező fal mekkora veszélyforrás. Egy-egy WC öblítésekor, a szabad szemmel nem látható vízcseppek baktériumok millióit fröccsenti szét, amelyek aztán a WC környékén azonnal szaporodni kezdenek.

A fürdőszobában a fogkefénket tisztán tartjuk és általában havonta cseréljük. Mi a helyzet a fogmosás környékén? A sötét, nedves fogkefetartó kitűnő táptalaj a baktériumszaporulatok “előállításának”. Tisztán tartása legalább annyi odafigyelést igényel, mint a fogkefénk. Minden alkalommal alaposan mossuk meg, takarításnál pedig ne feledkezzünk meg a fertőtlenítéséről.

Takarítás során nem szabad megfeledkezni a kilincsek, villanykapcsolók, de még a távirányító fertőtlenítéséről sem. Ki gondolta volna, hogy ezeken az ártalmatlannak tűnő helyeken több baktérium hemzseg, mint a WC lehúzón? A portalanítás mellett fertőtlenítéssel érjük el ezek tisztaságát.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Ez mind igaz. Még a felsoroláshoz ajánlanám a gyakran fogott íróeszközök, (mobil)telefonok és egyéb más használati cikkek gyakori fertőtlenítését.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top