Ősszel pompázó virágok

2013. szeptember 15., 09:57

 

 

 

 

 

 

 

 

Virágaink nyári tündöklése a megfáradt sugarak hatására kissé alábbhagy, de még jó néhány közülük sokáig pompázik vörös, lila és arany színeiben. Aludni készül a természet, ennek ellenére, számos, ősszel nyíló virágban gyönyörködhetünk.

Még Mindenszenteket elhagyva is, mindenütt pompáznak a szerencsés, fagyokat megúszó krizantémok, de élnek és virulnak, a szimplább, karcsúbb, ellenállóbb “paraszt” krizantémok a virágbolondok udvaraiban. Elképesztő a színek változatossága, van köztük fehér, a leggyakoribb a piszkosrózsaszín, aztán jön a krémszín és a sárga, barackrózsaszín és mélybordó. No meg az utóbbi évtizedben divatba jött bokros, apró teltvirágú változatok is.

A krizantém az ősz jelképe, de az idős kor erényét is neki ajánlják

A krizantém az ősz jelképe, de az idős kor erényét is neki ajánlják

A törpedália az egyik legnépszerűbb évelő dísznövény. Nem csak kerttulajdonosok kertjében, balkonládákban is októberig virágzik a mindössze 30 – 60 cm magas, fehér, narancssárga, rózsaszín, lila színeiben.

A törpedália júniustól októberig pompázik kertben és balkonládában egyaránt.

A törpedália júniustól októberig pompázik kertben és balkonládában egyaránt.

A pillangóvirág erkélyen, dézsában is októberig virágzik. Megfelelő víz- és tápanyagellátás mellett terebélyes, virágzó bokorrá fejlődhet.Magját elszórja, így évről évre gyönyörködhetünk pompájában.

A pillangóvirág kertben és erkélyen is sokáig virágzik.

A pillangóvirág kertben és erkélyen is sokáig virágzik.

Az inkaliliomot, más néven alstromeliát leginkább virágboltokban látjuk, de még ott sem ismeriktúl sokan. Ezt a kedves, színes virágot pedig kertünkbe is ültethetjük, szabad földbe, vagy dézsába, cserépbe. Késő ősszel még mindig gyönyörködhetünk virágzásában. A világító narancsszínű virágok csodás kontrasztot alkotnak a sötét levelekkel. Ellenálló évelő növény, amely egy kis segítséggel könnyedén átvészeli a telet.

Inkaliliom

Alig ismert kedves virág az inkaliliom. Késő őszig pompázik.

A rézvirág a magyar kertek hálás kis virága. A rekkenő hőséget is átvészeli és megfelelő gondozással egészen november elejéit, az első fagyokig gyönyörködhetünk benne.

A rézvirág az első fagyokig gyönyörködtet.

A rézvirág az első fagyokig gyönyörködtet.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top