Ősi búvárkodás

2015. július 30., 12:26

Az emberiség az ősidőkben is kutatott a mély tenger kincsei után. A sumérok már 4500 évvel ezelőtt lemerültek a kagylókban rejlő gyöngyszemek után. Igaz, gyakran drága árat fizettek. Sokan nem tértek vissza a mélytengeri merülésből.

Az ókorban egyetlen módja volt a víz alatti mélység felfedezésének: visszatartott lélegzettel kellett alámerülni. Az ősi tengeri leletek bizonysága szerint a korabeli szabad-búvárok elképesztő képességekkel rendelkeztek, szinte hihetetlen időtartamot voltak képesek kibírni víz alatt. Sok búvár nem számolt azonban az emberi testre nehezedő nyomás, valamint ennek hatására a szervezetben megnövekedett oxigén koncentráció halálos veszélyével. Mások a tengeri ragadozók martalékává váltak.

Azoknak a búvároknak, akiknek sikerült visszatérniük a víz felszínére, mesés gazdagság lett a fizetségük. A gyöngyök mellett, a díszes kagylók, szivacsok és a ritka étel alapanyagok tették jövedelmezővé a veszélyes vállalkozást.

A búvárok általában meztelenül, gyakran akár 15 kilogrammos kővel merültek alá a gyors leereszkedés érdekében. 30-40 méter mélységbe is leszáguldtak, és öt percig is képesek voltak kincseket gyűjtögetni. Kutatások szerint, merülés előtt a fül csatornáiba olajat öntöttek és egy jó adagot a szájukban tartottak. A búvárt egy kötél megrántása után húzták a felszínre. A kimerítő és fájdalmas kenyérkeresetről Alex Brylske ír a “Brief History of Diving” című művében. Feljegyzések szerint, több mint három tonna kagylót kellett begyűjteni, három-négy tökéletes gyöngyszemért.

Az értékes kincseket a mélységben őrizték. Scyllis, görög szobrász szerint például ie. 500-ban, a merülők vízi növényekkel rejtették el értékes zsákmányaikat a perzsa hajók elől.

A British Múzeum egy ősi Kr.e. 883-859-ből, a mai Észak-Irakból származó, kőből készült Nimród táblát őriz, amelyen ellenséges katonák állatbőrből készült tömlőből vesznek levegőt a víz alatti átkeléshez.

buvar 2

Forrás: Ancient Origins

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top