Országjáró körútra indul a máriapócsi Szűz Mária kegykép

2015. március 8., 06:51

Tizenhat állomásból álló országjáró körútra indul vasárnap a máriapócsi Szűz Mária kegykép.

A világhírű könnyező ikont délben, a püspöki szent liturgiát követően bocsátják útjára, és várhatóan március 24-én tér vissza a máriapócsi kegytemplomba. A szentképet naponta más-más település egyházközségébe viszi el a Hajdúdorogi Egyházmegye, így számos szabolcs-szatmár-beregi település mellett Miskolcon, Veszprémben, Budapesten, Győrben, Pécsen, Szegeden és Debrecenben is megtekinthetik majd a hívek.

Mária-ikon jelenlegi helyén, a máriapócsi kegytemplomban - Fotó: magyarno.com

Mária-ikon jelenlegi helyén, a máriapócsi kegytemplomban – Fotó: magyarno.com

A különleges eseményt a máriapócsi görög katolikus templom zarándokhellyé válásának háromszáz éves évfordulója alkalmából szervezi az egyházmegye.

A szabolcsi kisváros híres búcsújáró helyén kiállított kegyképet eddig két alkalommal, 1715-ben és 1905-ben látták könnyezni – adta hírül az MTI.

Magyarország híres és egyik leglátogatottabb kegyhelye Máriapócs, évente 600-800 ezer zarándok és turista érkezik ide, hogy meglátogassa a máriapócsi könnyező Szűz Mária-ikonjáról méltán híressé vált templomot, amely nemzeti kegyhely. Az Országgyűlés 2011 novemberében elfogadott, a kulturális örökség védelméről szóló törvénymódosítása értelmében a máriapócsi kegytemplom és bazilita monostor is szerepel a történelmi emlékhelyek listáján.

A könnyező kép történetéről bővebben itt olvashatnak.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top