Nemzeti ünnep előtt – A Bocskai ruha üzenete

2015. október 14., 12:25

Nemzeti ünnepeink tartalmának ismerete, a velük kapcsolatos emlékek őrzése és ápolása minden magyar ember kötelessége. Az ünnep közeledtével válogathatunk majd azok közül a programok közül, amelyeken szívesen részt kívánunk venni.

A tartalom mellett azonban érdemes néhány szót ejteni a külsőről is, ugyanis nagyon sokan kényelmi szempontokat figyelembe véve (rosszabb esetben az ünnep nagyságát degradálva) – a jeles alkalom méltóságára fittyet hányva – , farmerben, szabadidő ruhákban, kinyúlt pulóverekben stb. mutatkoznak a rendezvényeken.
schmitt_pal_bocskai_ruhabanA Bocskai ruha

Történelmi nagyjaink és polgári elődeink gondosan ügyeltek arra, hogy az alkalomhoz méltó ruházatban jelenjenek meg jeles összejöveteleken. A két világháború között kialakult társasági öltözet, a Bocskai ruha volt, amelyet napjainkban is szívesen hordanak idősebbek és fiatalabbak egyaránt. Viselete mára jelképpé vált és mindenhol elfogadott, esküvőkön, vizsgákon, diplomaosztókon stb.

A jelkép üzenete

A Bocskai ruha tulajdonosának hatalma és ereje van. Sokan nem is tudják viselni és ennek komoly oka van: a hiteles,  jó megjelenés sikere csak az igaz és tiszta szívű embereknek garantált, akiknek testtartása egyenes, délceg, büszke és erős. És mindenki tudja: viselőjének gerince nem hajlik, csak törik.

Bocskai napjainkban

A mai kor szellemének megfelelően, a választék hihetetlenül megnőtt, mind színekben, mind stílusban: dupla kunkoros, Kazinczy-ujjú,  három kunkoros, hagyományos, tükröződő… A hölgyek ugyanezen elv szerint készült kosztümökben jelenhetnek meg, amely igazán csinos és elegáns megjelenést biztosít.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Doniga Lenke

    A bocskai öltözet állítólag a Sziriuszról származik és mai viselői is onnan származnak, azért olyan nagyrabecsult magyar emberek.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top