Nem sikk a házi áldás – mit kezdjünk a mandalákkal?

2012. október 22., 11:02

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Falakon függő pozitív energia, kézimunka kompozíciók tűntek el véglegesen a modern világ süllyesztőjében. Pedig a harmonikus otthonok belső falának díszítő eleme, az üzenetek tartalma jótékony hatást gyakorolt az ott élőkre.

hazi aldas

A virág kompozícióba illesztett egyértelmű szöveg napi olvasgatása nyílt üzenet: ebben a házban mindenki békében és harmóniában él egymással és Istennel. Rontásnak és más rossz, ártó szándék kibontakozásának helye itt nincs!

A mandala divat veszélye

Gyönyörűséges, színes, azt gondoljuk tartalom nélküli képek árasztanak el bennünket, amelyeket előszeretettel másolgatunk, kitesszük falakra, gyönyörködünk bennük. Állítólag megteremtik lelkünk belső nyugalmát, harmóniáját. De vajon kiét? Nézzük meg alaposabban a kompozíciókat! Mi a tartalmuk? Mit üzennek a Kárpát-medence szülötteinek?

Szerencsésebb esetben semmiféle tartalmat nem vélünk felfedezni mögöttük (pedig minden szemlélőre  valamiféle hatást gyakorol). Ha jobban szemügyre vesszük őket, akkor azonban ezek a tőlünk idegen, távoli népek kultúrájának szakrális üzenetei könnyen összezavarnak minket. Vegyük alaposabban szemügyre például az alábbi mandalát!

mandala 1

A fa ábrázolásával önmagában véve nem lenne semmi baj, hiszen a mi Életfánk a Földet az Éggel köti össze, üzenete szerint tehát az ember élete során igyekszik mind jobban kiteljesedni, feljutni a csúcsra, Istenhez. Az üzenet ugyanakkor halálra ítélt: a pillangó a halál, az elmúlás jelképe. Ezzel a mandalával tehát rögtön meg is halt mindenféle felfelé irányuló törekvésünk.

Az alábbi mandalát egy kedves olvasónk küldte be szerkesztőségünkbe. Ahonnan származik, az ott élőkre bizonyára pozitív hatását fejti ki. Értelmezzük azonban a mi ősi üzeneteink szerint!

mandala[1]

A szív a férfiasságot szimbolizálja. Jaj annak a férfinek, aki a képet jól megnézi! Hiába dereng kevéske fény ivarszervén, aktivitása fekete, gyászos keretbe foglalt. Környezetéből hegyes nyilak meredeznek felé, férfi tevékenysége tehát halálra ítélt.

“Mandalák” a Kárpát-medencében

Több korábbi cikkünkben szóltunk már ősi motívumaink jelentéséről. A termékenység, az éltető erő szép kifejező gondolatainak sokszínű, változatos csodáival találkozhatunk ma is, úton-útfélen. A virágok különös tartalmat hordoznak. A tulipán és a szív motívum együtt pedig alkalmas a férfi és nő különbségek megfogalmazására. A tulipán a leányt, a szív a legényt jelképezi. Tökéletes az összhang.

tulipín es sziv

Az életfa, a termékenységet szimbolizáló virágok fafaragásokon, kézimunkákon, a Nap és a Hold kettősségének harmóniája mind nemzetünk megmaradásának komoly szakrális üzenetei. Talán ezekből lehetne “mandalásított” , azaz pozitív energiát sugárzó képeket készíteni. Nézzük meg a korábbi cikkünkben megjelent életfa “mandalát”, amely számunkra valós pozitív üzenetet hordoz.

Tőlünk idegen, távoli népek kultúrájának szakrális üzenetei könnyen összezavarnak minket.

magyarno.com

 

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

5 hozzászólás

  1. Már bocsánat, de a pillangó mióta is a halál jelképe? Tudtommal a feltámdás,újjászületés szimbóluma. Amúgy meg valakinek ez, valakinek az, szerintem nem kell mindent újra-és átértelmezni. Vannak egyetemes jelképek, amelyeket nem árt az eszünkbe vésnünk, de szerintem nem kell mindenkinél ugyanarra vontakoztatni- van egyénsiégünk, különbözünk, nem?

  2. a saját magunk által választott mintákból és azokat ahogy kiszínezzük, megtaláljuk benne a személyiségünket.

  3. ez
    csak más szavakkal kifejezve a Székely zászló üzenete ,,,

  4. Please can you contact me about the use of my mandala on your blog. You need to give a link to my page http://www.katebedell.me and also change the image to a lower resolution. Thank you.Kate Bedell.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top