Nem mennek délebbre az ászári gólyák

2014. január 18., 13:45

A Vértesi Erdő Zrt. Kisbéri Erdészetéhez két hónappal ezelőtt, november közepén jutott el az a különleges hír, hogy Ászáron, a Jászai Mari Általános Iskola előtti nedves réten gólyát látnak napközben. Mostanra már négy madár várja a kis fehér vödörrel naponta pontosan érkező nyugdíjas asszonyt, aki eteti, gondozza őket.

Az iskola igazgatója, dr. Lunkné Nyuli Márta és egy tanárnő az erdészethez fordult tanácsért: milyen módon segíthetnék a madár túlélését a téli hónapok során? A Vértesi Erdő Zrt. munkatársai szívesen nyújtottak segítséget.

golya
Az egészséges gólyának a folyamatos etetése bizonyult a legfontosabb feladatnak. Az erdészet az etetéshez szükséges táplálék beszerzését és helyszínre szállítását, Menyhárt Lászlóné Magdi néni helyi lakos pedig a gólya rendszeres etetését, gondozását vállalta. Az idős néni szorgalmas és lelkes munkája, valamint feltehetően a gólya étkezési elvárásainak, megfelelő táplálékának biztosítása következtében mostanra már négy gólya várja a kis fehér vödörrel naponta pontosan érkező nyugdíjas asszonyt.

A Nemzeti Park madártani szakértője – aki előzetesen tanácsaival támogatta a gólyák megmentésének ügyét – miután megtudta a gólyák számának örvendetes szaporodását, elmondta, hogy hasonló esettel még ő sem találkozott. A Vértesi Erdő Zrt. munkatársai az enyhe idő ellenére is folytatják a madarak további táplálék-kiegészítését. Mindannyian, akik aggodalommal figyelték a megkedvelt gólyák fennmaradását, bíznak abban, hogy talán valamelyik nyárra az iskola kéményét választják fészkelőhelynek, mint ahogy azt évekkel ezelőtt, az öreg iskolánál is tették.

(kemma)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top