Nem lehet elég korán kezdeni

2015. április 29., 13:49

A legfrissebb felmérések szerint már az 1 évnél fiatalabb kisgyermekek is használnak okostelefonokat és táblagépeket. A megdöbbentő adatok szerint a felmérésben részt vett, beszélni és járni még nem képes, amerikai korosztály figyelmét átlagosan heti egy órára köti le a szórakoztató média.

Az 1 év alatti kicsikről készült felmérések eredményei április 25-én, a a Pediatric Academic Societies (PAS) éves találkozóján San Diegoban jelentek meg. Az American Academy of Pediatrics ellenzi ugyan az 1 éves kisgyermekek szórakoztató média használatát, mint a televízió, számítógépek, okostelefonok és táblagépek, a felmérés szerint azonban a kicsik előszeretettel nyomkodják ezeket a mobil eszközöket.

A felmérésben részt vevő szülőket megkérdezték, milyen típusú média eszközök vannak a háztartásban, a kérdőíveken ezen kívül szerepelt a gyermek életkorán kívül az eszközök használatának gyakorisága is. A vizsgálatban résztvevő 370 szülő 74 százaléka volt afro-amerikai, 14 százalék spanyol, a többi egyéb származású, az összes szülő kevesebb, mint 13 százaléka nem fejezte be középiskolai tanulmányait. A media eszközök megoszlása a családokban a következő volt: 97%-nak volt otthonában TV, 83%-nak tablet, és 77%-nak volt okostelefonja.

Az egy évnél fiatalabb korú kicsik 52%-a néz TV műsorokat, 36%-a tudatosan megérinti, görgeti a képernyőt, 24%-a képes volt megnevezni a látottakat, 15%-a tudta használni az alkalmazásokat, 12%-a aktívan játszott videojátékokkal.

eszkoz

A felmérés eredményei még a kutatócsoport vezetőjét, Hilda Kabali harmadéves rezidenst is meglepték. “Nem számítottunk erre az eredményre, hihetetlen, hogy a gyerekek 6 hónapos koruktól képernyők előtt cseperednek” – mondta.

Az eredményeket tovább elemezve, kiderült, hogy a szülők 73%-a azért ad a gyermeke kezébe média eszközt, mert így nyugodtan el tudja látni a háztartásban a napi teendőit, 60%-a ügyintézései során ad “elfoglaltságot”, 65%-a egyszerűen csak megnyugtatja vele gyermekét, 29%-a pedig elalváshoz használja segítségként.

A felmérésből az is kiderül, hogy a gyermekek életkorának növekedésével ugrásszerűen megnő az eszközök használatával eltöltött idő. A 4 éves korosztály például már napi 4 órát tölt ezeknek az eszközöknek a használatával – írja a Science Daily.

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150425215621.htm

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top