Nagyszéksósi fejedelmi lelet Hódmezővásárhelyen

2014. február 18., 07:04

Régészeti előadás-sorozat indul a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban szerdán: elsőként a legnagyobb és legjelentősebb hun aranytárgyegyüttes, a nagyszéksósi fejedelmi lelet megtalálásának körülményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

A több mint másfélszáz aranytárgyat számláló, páratlan leletegyüttest Kürti Béla régész mutatja be – tájékoztatta a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-t. A máig legnagyobb hun aranylelet 1926-ban került elő a mai Röszke területén Nagyszéksóson, Bálint Mátyás szőlőjében és körtefája körül. A nagyszéksósi pusztában a parasztgyerekek a gazda szőlőjében a földről szedegették össze az értékesebbnél értékesebb aranytárgyakat, amelyekről a szél egyszerűen lefújta a homokot.

Nagyszéksósi fejedelmi lelet Fotó: Délmagyar

Nagyszéksósi fejedelmi lelet Fotó: Délmagyar

A gyerekek az iskolában almáért és sült tökért csereberélték el egymás között az „encsömbencsömöket”, amelyekről azt sem tudták, hogy micsodák. A szenzációs lelet híre csak évekkel később jutott az akkori szegedi múzeumigazgató, Móra Ferenc fülébe, aki csak hosszas előkészítés után tudott ásatni. Átfogó feltárást pedig csak a gazda halálát követően, 1934-ben végezettek Nagyszéksóson.

Az összetartozó két lelet több mint 150 tárgyból áll, melyek ma már több közgyűjtemény birtokában vannak, illetve egy részük a második világháborúban elkallódott. A leletek közt méltóságjelző nyakperecen és két aranyedényen túl faedények díszítményeit, ruhadíszek és ékszerek töredékeit, valamint használati eszközök, fegyverek díszítésére szolgáló ékítmények apró darabjai találhatók. Az 5. század első felének végére datálható leletegyüttes nagy valószínűséggel egy, Attilát időben megelőző hun nagyfejedelem temetkezéséhez tartozó halotti máglyaáldozat maradványait tartalmazza.

Megközelítően kétszáz aranytárgy került elő, két aranyedény és három aranydíszes faedény volt köztük. Teljes lószerszámok, ezüsttárgyak, valamint arany és ezüst ötvözetek. Vas egyáltalán nincs a leletek között. A legnagyobb hun aranylelet beazonosítására több elmélet született. Az a legvalószínűbb, hogy az V. század első harmadában élt hun fejedelem, Uptar vagy a vele közösen uralkodó testvére, Ruga sírjából származik. Az akkori szokásnak megfelelően, a halotti tor maradékát – ételt, italt, fegyvert, lószerszámot, ékszereket – máglyára tették, és elégették a maradványokat titokban elhantolták, hogy ki ne rabolják a sírt.

Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek címet viselő előadássorozatára minden hónap harmadik szerdáján várják az érdeklődőket. A régészeti esteken szó lesz a gorzsai lelőhelyről, Afganisztán ókori kincseiről, valamint a szikáncsi aranylelet megtalálásáról is. Ez utóbbival a múzeum május közepéig látogatható kiállításán is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Forrás:MTI

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top