Muskátli és társai a rovarok ellen

2015. április 11., 07:41

Nagyanyáink tudták, hogyan kell úgy dekorálni a környezetet, hogy az haszonnal is járjon. A ház körül rovarriasztó virágok pompáztak, a szúnyogok, legyek és más kellemetlen rovarok ellen körömvirágot, levendulát ültettek, az ablakokba pedig muskátlit tettek.

A rovarok vegyszerek nélkül is elűzhetők, a kakassarkantyú, a rozmaring és a citromfű, muskátli egyaránt elhessegeti a kellemetlen vérszívókat. A babér, a fokhagyma, a bazsalikom nem csak fűszerként szolgál a háznál, illatuk hatékony védelmet nyújt a rovarok ellen.

Hagyományaink szerint a muskátlinak ablakban a helye, a tavasztól késő őszig nyíló virágot cserépbe, erkélyládába, kertbe kő- és faedényekbe egyaránt ültethetjük. Sokféle pompás fajta közül válogathatunk. Ha több hely áll rendelkezésünkre, érdemes a szélekre futómuskátlit, középre pedig álló fajtát ültetni.

muskatli 2
Tőtávolság: dupla töves futómuskátli esetén: 20 cm, egy töves fajtát tegyünk 10 – 15 cm távolságra. Az álló muskátli ideális tőtávolsága 20 – 25 cm.

Ültetési mélység: erkélyládában feltétlenül hagyjunk legalább 10 cm talajréteget a növény gyökereinek. Ültetést követően, a besüppedt talajt pótoljuk. Ha nagyobb növényre vágyunk, ültessük a muskátlit minél mélyebb és öblösebb edénybe, így kisebb bokor méretű virágot kapunk.

Gondozás: minél nagyobb a növény lombja, annál több öntözést igényel a nyár folyamán. Az elszáradt virágoktól szabaduljunk meg, ezzel újabb virágzásra serkentjük növényünket.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top