Mit ünneplünk Márton napján?

2017. november 11., 15:52

                                                                                                                                                                                                                                                                                        Ki volt Szent Márton?

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. utáni 316-os vagy 317-es évben. Szülei pogányok voltak. Családja jómódú, apja katonatisztként szolgált, jutalomból Itáliában kapott birtokot, a család így telepedett le Itáliában. Gyermekként Ticinumban (ma Pávia) nevelkedett. 12 évesen úgy döntött, felveszi a keresztény vallást. Szülei ezt nem nézték jó szemmel. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, fiatal kora miatt 4 évig egy gyakorló csapatnál szolgált, 19 évesen lett valódi katona. A feljegyzések megemlítik segítőkészségét, jóindulatát. Egy este nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki és vertek meg. Köpenyét kardjával kettévágta, egyik felét a koldus vállára borította. Álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenydarabban. 339-ben, 22 évesen megkeresztelkedett. 341-ben barbárok támadtak Galliára. Az uralkodó személyesen biztatta katonáit, megajándékozta őket. Márton nem akarta elfogadni az ajándékot: eddig a császárt szolgálta, mostantól Istent akarja szolgálni. Az uralkodó gyávasággal vádolta meg, válaszul Márton másnap fegyverek nélkül akart a csatába indulni. Az ütközetre végül nem került sor, a frank uralkodó békét kért a császártól. Ez nagyon meglepte az embereket, csodának vélték. Ezután 341-ben kilépett a seregből, és Poitiers-be ment. 355-ben Iulianus caesarral Galliába ment, majd visszatért szülei földjére. Édesanyját megkeresztelte, de apja megmaradt pogánynak.
marton-nap2A 4. században megerősödött az eretnek ariánus mozgalom. Mártont elűzték Savariából. Ismét Itáliába távozott, Milánóba ment, azonban az ariánusok innen is elűzték. 360-ban megszűnt a veszély, és visszatért Galliába. Itt a falvak lakóinak a térítésével foglalkozott. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották meg, ő azonban tiltakozott megválasztása ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák, gyógyulások kísérték. Munkáját haláláig kitartóan végezte, végül 397. november 8-án elhunyt. Három nap múlva, november 11-én Tours-ban temették el, sírja felett kápolnát emeltek.

Márton napi népszokás
marton-nap
A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Szent Márton ünnepe: november 11. A liba mellcsontjából az időjárást jósolták meg. Ha a csont fehér és hosszú volt, havas telet jelzett, ha pedig barna és rövid, az sáros telet ígért. A népszokás úgy tartotta, minél többet esznek Márton napján, annál erősebbek lesznek.
marton-nap4Ugyanezen a napon, november 11-én volt az újbor kóstolásának az ideje is.

 1. Aki Márton-napon libát nem eszik, egész éven át éhezik.
 2. Elhoztuk Szent Márton püspök vesszeit. Se mink nem kezdtek, se mink nem végezzek. Úgy szaporodjanak a sertések, mint ennek ahány ága boga van!
 3. Adjon Isten szerencsés jó estét! Megjött Szent Márton püspök szolgája. Adjon Isten bort, búzát, bikessiget, lölkünknek üdvössiget!
 4. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
 5. Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.
 6. Ha Márton napján a lúd jégre áll, karácsonykor sárba jár.”
 7. Ha jókedvű Márton, kemény tél lesz, borús Márton borongós tél.
 8. Baranyában azt tartják, hogy márciusban olyan lesz az idő, mint a Márton-napi. Mivel ez a nap többnyire ködös, esetleg havas, a baranyaiak azt mondják: „Eljött Márton szürke lovon.” „Márton fehér lován nyargal.”
 9. A bornak Márton a bírája.

Wikipedia

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

 1. A Szentek már úgy születnek, és nem mert a romai egyház avatja szentnek. Valakinek a szentsége már a mennyekben van elhatározva.
  Jézus is szent és akkor még nem is létezett a romai egyház. Keresztelő Szent János is szent volt. Igazán utána kellene nézni, mit is jelent hogy “SZENT”.
  “A János keresztsége mennybõl vala-é, vagy emberektől?”
  “Azok pedig tanakodának magok közt, mondván: Ha ezt mondjuk: Mennyből; azt fogja mondani: Miért nem hittetek tehát néki?”
  “Ha pedig ezt mondjuk: Emberektől; az egész nép megkövez minket: mert meg van győződve, hogy János próféta volt.”
  A királyság is igy van. Szent István királyunk, pedig a ÁRPÁD HÁZI királyok mind SZENTEK.
  Jézusnak a királysága nem ezen a földön volt, van. Ezt meg is mondta mikor Pilátus elé viték. De a főpapok és az írástudók a vének nem tudták felfogni hogy mi is a menny. Az írigységtől és félelemtől KERESZTre feszítették Jézust az átkozott farizeusok, sadduczeusok, irástudok (ügyvéd, ügyész). Hogy tudnak megélni a népből ha van egy olyan ember aki az IGAZSÁGot mondja?

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top