Mesterséges ételszínezékek helyett

2014. április 29., 06:00

Amikor éhesen asztalhoz ülünk, minden érzékszervünk sóvárog a gőzölgő finom étel után. Megpillantjuk, érezzük az illatát, csörren a kanál és ha nem jut idejében az első falat a szánkba, nagyot nyelünk helyette. A színek, ízek, illatok együttesen indítják be a nyálelválasztást, vagyis minden porcikánk sóvárog a finom ebédért.

Mi történik abban az esetben, ha a finom illatokhoz nem a megszokott, elvárható látvány tartozik? Első látásra meghökkentő és vicces az ételek természetellenes színe. Meglepődünk, ugyanakkor kíváncsiak vagyunk, milyen lehet az újonnan felfedezett étel íze, ezért megkóstoljuk. Ha az ennivaló ugyanolyan, vagy finomabb, mint a régi, valószínűleg idővel hozzászokunk az új vízuális élményhez.

szinezek 3

Mindenki látott már kék, vagy zöld élelmiszereket, amelyeket valamilyen módszerrel színeztek. A hangsúly a “valamilyen módszer”-en van, ugyanis egyáltalán nem mindegy, miféle eljárás hatására változtatta meg ételünk a szokásostól merőben eltérő színét. A szintetikus színezékek rendkívül károsak az emberi szervezetre. Azt gondolnánk, hogy pár csepp “műanyag” ételfestéktől nem lesz bajunk, márpedig kutatások támasztják alá, hogy lesz.

A boltokban kapható élelmiszerek csomagolásán fel kell tüntetni az összetevőket, na de ki tudja a nagy sietségben az apróbetűs mérgek felsorolását kiböngészni? Tehát, a készen kapható ennivalók már eleve mindenféle gyilkos összetevőket tartalmaznak. Az otthoni sütés-főzés méreganyagoktól mentes, színes változatát pedig otthon mi is elkészíthetjük.

 

magyarno.com

 

 

http://www.maido.hu/?p=873

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top