Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Mennyben zengő hangszerek – Ha észre akarod venni, égbe kell emelni tekinteted

Mennyben zengő hangszerek – Ha észre akarod venni, égbe kell emelni tekinteted

 

 

 

 

 

Magyarországnak rengeteg jól feltárt értéke van. Részletes történelmünk, képzőművészetünk, irodalmunk, technikai találmányaink, nevezetes épületeink, sajátos szokásaink, turisztikai látványosságaink az érdeklődő hazaiak és az idelátogatók számára jól megismerhető büszkeségünk. Azonban a “magyar kincsesláda” számos felderítetlen érdekességet tartogat még.

Ide tartoznak a templomtornyokban porosodó, csengő-bongó harangok, amelyekről oly keveset tud a 21. század embere. Pedig méltán büszkék lehetünk az öntészet, egyházművészet és iparművészet ezen kiemelkedő alkotásaira. Hiszen a harangok teljesen különleges és speciális hangszerek, egyfajta “nem komponált” zeneként szólalnak meg egymással összhangban.

harang 3

Azonban végzetes hiba lenne a harangokra pusztán érdekes tárgyként tekinteni, hiszen szavuk Isten hívását, szólítását jelenti, Isten dicsőségét hirdeti és imádságra, áhítatra szólít. Ezért olvashatjuk például a békéscsabai evangélikus nagyharang feliratát: “Mikor a harang szól, s hangja égig hatol, hittel és áhítattal sóhajts Istenhez”.

A harangokhoz évszázadokon keresztül történetek és érzelmek kapcsolódnak. Gyász és örömünnep, viszály és összefogás, emlékezés és büszkeség, hit és csüggedés kötődik hozzájuk, vagy jelenik meg a feliratukban. Thomas Moore költő valahogy így fogalmazza meg ezt “Esti harangok, megannyi történetről mesél zenéjük” (szabadfordítás). A harangok a régi és újabb történetek őrzői, hiszen mennyi harang tudna mesélni a 20. század borzalmairól, nyomorairól, a fasizmus és a kommunizmus tragédiáiról, a két világégésről, lakosságcserékről, kitelepítésről, ugyanakkor örömökről, felszabadulásról, szabadságról, békéről, testvériségről, virágzó korokról, nemzeti felemelkedésről, hitbeli ébredésről. Régebbi harangjaink egyike-másika megérte a Kiegyezést, a 48-49-es Forradalmat és Szabadságharcot, a Reformkort, a nyelvújítást, a reformáció és ellenreformáció viszályait és viharait, sőt némelyik még a török veszedelmet is… Érdemes tehát a harangokra ilyen szemlélettel is tekinteni.

harang 1

Szomorú, hogy évszázadokon át nagyon kevesen foglalkoztak átfogóan a magyar harangokkal. Némely egyházközségben komoly nyilvántartást vezettek róluk, máshol semmi adat nem maradt fenn. A II. világháború után dr. Patay Pál régész kezdte el összegyűjteni Magyarország harangjainak adatait. Nagy öröm, hogy egyre többen szánnak rá időt, hogy harangok után kutakodjanak. Napjainkra a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Öntödei Múzeuma vált, amely a rendszeresen megrendezett harangtörténeti ankétokkal teremt fórumot a téma iránt érdeklődők számára.

 

magyarharangok.hu/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top