Megkezdődött a civilizáció keresése a bizarr fényű csillagnál

2015. november 3., 10:11

Rádióantennák fordultak a KIC 8462852 jelű csillag felé, hogy értelmes életre utaló jeleket fogjanak. Pár napja ugyanis felmerült, hogy a csillag teljesen szokatlan fényességváltozásait egy idegen civilizáció hatalmas építményei okozzák. Ettől teljesen függetlenül rendezték meg október 28-29-én a Földön kívüli élet utáni kutatás nemzetközi konferenciáját az MTA Székházában.

A Földtől 1500 fényévnyire lévő, KIC 8462852 jelű csillag bizarr fényességváltozásainak okait egyelőre csak találgatni tudják a csillagászok. A legvalószínűbb természetes magyarázat kidolgozásában – mely szerint a szokatlan ritmusú és mértékű elhalványodásokat üstökösökből kihulló, hatalmas mennyiségű por okozza – a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az ELTE kutatói is részt vettek.

Fantáziarajz egy csillag körüli törmelékfelhőről (Forrás: NASA)

Fantáziarajz egy csillag körüli törmelékfelhőről
(Forrás: NASA)

Néhány napja azonban felmerült egy sokkal izgalmasabb, ám még kevésbé valószínű magyarázat, amely egy idegen civilizáció csillag körüli „megaszerkezeteinek” tulajdonítja a példátlan fénygörbéket.

A jelenség mindenesetre van annyira érdekes, hogy a Földön kívüli intelligenciák után kutató SETI-programban (Search for Extraterrestrial Intelligence) is megfigyelések kezdődtek – írja a Space.com. A kaliforniai Allen Telescope Array (ATA) nevű rádiótávcső-hálózattal megkezdték a KIC 8462852 vizsgálatát, hogy egy esetleges Földön kívüli civilizáció rádiójeleit fogják.

Ha nem találnak semmit – ahogyan más csillagoknál sem az elmúlt több mint fél évszázadban –, akkor sem kell feladni a reményt. Éppen a KIC 8462852 furcsa fényességváltozásait rögzítő Kepler-űrtávcső megfigyelései alapján gondolják azt a csillagászok, hogy galaxisunkban, a Tejútrendszerben több milliárd Földhöz hasonló bolygó létezhet, írja az MTA.

Lakható bolygók nyomában – konferencia az Akadémián

A Földön kívüli élet keresése az elmúlt évek egyik legérdekesebb kutatási területe. A keresés módszereiről, céljairól, a következő űrszondák programjairól és az európai együttműködésekről tartottak nemzetközi konferenciát október 28-–29. között az MTA Székházában, „Missions to Habitable Worlds‟ címmel. A hazai szakemberek mellett 17 ország vezető kutatói érkeztek Budapestre. Magyarország idén lett teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek, ennek megfelelően a következő űrszondás programok vezetői is ellátogattak hazánkba.
Az Európai Űrkutatási Hivatal projektje a PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations) űrtávcső program. A PLATO hatalmas látómezejével néhány év alatt körülbelül a teljes égbolt felét lefényképezi majd, fényes csillagok körüli Föld méretű bolygókat keresve.

Az Európai Űrügynökség egyik projektje a PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations) űrtávcső program. A PLATO hatalmas látómezejével néhány év alatt körülbelül a teljes égbolt felét lefényképezi majd, fényes csillagok körüli, Föld méretű bolygókat keresve. (Forrás: http://sci.esa.int/plato)

Az Európai Űrügynökség egyik projektje a PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations) űrtávcső program. A PLATO hatalmas látómezejével néhány év alatt körülbelül a teljes égbolt felét lefényképezi majd, fényes csillagok körüli, Föld méretű bolygókat keresve.
(Forrás: http://sci.esa.int/plato)

Az előadások az asztrobiológia különböző témaköreit tekintették át, amelynek keretében a Földön kívüli élet lehetőségét természettudományos módszerekkel vizsgálják. A témakör interdiszciplináris jellege miatt az űrtevékenység, a csillagászat, a földtudomány, a kémia és a biológia témakörök európai kutatói egyaránt megjelentek. Október 28-án a Naprendszer és az exobolygók vizsgálatát célzó programok kerültek fókuszba, elsősorban az ExoMars, JUICE, CHEOPS és PLATO küldetések révén. Október 29-én délelőtt a „lakható égitestek” fogalmát járták körbe a különböző diszciplínák szerint, délután pedig a kapcsolódó űrjogi kérdésekről, illetve más égitestek földi mikrobákkal történő beszennyezésének lehetőségéről hangzottak el előadások. A napot vitafórum zárta egy kapcsolódó európai szintű intézmény létrehozásáról.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Az vilálegyetem hemzseg élettel, csak mi mind földi emberek nem láthatjuk.

    https://www.youtube.com/watch?v=ITH3gwccX0A

    16 percnél kezdődik az interju(angolul) nagyon jó és érdekes. Részletezi ,majd sok videok gömbök veszik körűl a űrhajót.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top