Megfejtették, milyenek voltak az elveszett tatai Klimt-festmény színei

2013. március 26., 07:50

 

 

 

 

 

 

 

Színes reprodukció készült Gustav Klimtnek a tatai kastélyszínházat ábrázoló, elveszett festményéről – számolt be róla Czibula Katalin kultúrtörténész, egyetemi docens kedden Bécsben.

Az eredeti kép Esterházy Miklós gróf megbízásából készült, Klimt korai alkotói időszakában, 1893-ban – mondta el a művészettörténész.
Esterházy Miklós gróf – aki a színházművészet nagy pártfogója volt – 1889-ben új, modern színházat építtetett tatai birtokán, a vár mellett. Ezt az – azóta lebontott – színházat festette meg Klimt.
Maga a festmény elveszett, azonban fennmaradt róla egy fekete-fehér fotográfia a két világháború közötti évekből. A tatai múzeumban őrzött fotóról Kurucz Dóra grafikus most digitális technológia felhasználásával színes reprodukciót készített a bécsi magyar kulturális intézet, a Balassi Intézet – Collegium Hungaricum támogatásával. A színek azonosításához az egyik kulcsot a kép előterében látható lámpaernyők szolgáltatták, amelyről tudták, hogy csak zöld színűek lehettek.
Az eredeti festményhez a mintát és a grófnak a megbízáshoz az ötletet az a festmény adta, amelyen a régi bécsi udvari színház, az Altes Burgtheater nézőterét örökítette meg Klimt Bécs város felkérésére. Ahogy a bécsi képre, úgy a tataira is ráfestette a művész a színház korabeli közönségét. Míg azonban a Burgtheater nézőterét benépesítő alakok mindegyike név szerint ismert, a tatai képnek csak kevés szereplőjét tudta azonosítani az utókor.
Czibula Katalin elmondta: az elveszett tatai festménnyel megegyező, mintegy 120-szor 70 centiméteres reprodukció a Collegium Hungaricum tulajdonát képezi és az intézetben állítják ki. Hozzátette: reméli, hogy a későbbiekben máshol is be tudják majd mutatni a színes reprodukciót.

 

Címlapfotó:  Gustave Klimt: A Tatai Várszínház

 

MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top