Masat-1 – Ma egy éve lőtték fel az első magyar műholdat

                                                                                                                                         Egy évvel ezelőtt, 2012. február 13-án lőtték fel a Masat-1-et, az első magyar műholdat.

A Masat-1 a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) két villamoskari tanszéke, valamint űrkutató csoportja hallgatóinak, doktoranduszainak és oktatóinak több mint négyéves munkájával született.

masat-1-1
Az űreszköz, amelynek neve a magyar és a satellite szavakból származik, egy kisméretű, úgynevezett pikoszatellit. A CubeSat szabvány szerint készült 10x10x10 centiméteres, kocka alakú műhold 1 kilogramm tömegű. Építése elsősorban oktatási célt szolgált, pályára állása óta gyűjti a saját állapotára és környezetére vonatkozó adatokat, amelyeket a BME csapata által e célra kialakított földi állomásra továbbít későbbi feldolgozásra. A fedélzeten elhelyeztek egy félaktív mágneses stabilizáló rendszert, ennek segítségével a Földről távirányítással lehet a műhold orientációját befolyásolni.
A Masat-1-et az Európai Űrügynökség (ESA) Vega hordozórakétája fedélzetén, nyolc másik műholddal tavaly február 13-án startolt a kouroui (Francia Guayana) űrközpontból, Dél-Amerikából.
A sikeres pályára állítás egyéves évfordulója alkalmából sajtótájékoztatót tartanak, amelyen részt vesz Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.

Magyar Nő Magazin


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szentesi Zöldi László: Egyetemi lázadók

sze febr 13 , 2013
              Kezdjük azzal, hogy diákként magam is lázadtam. Sőt: lázadtunk. Az alaphelyzet az volt, hogy diktatúrában éltünk, orosz katonai konvojok vonulgattak az ablakunk alatt éjszakánként, a hétfői rendkívüli adásnapokon pedig ’56‑os gyilkosok kacsingattak a képernyőn. Ilyen körülmények között a nemzedéki és közéleti ellenérzés rockzenében, […]