Mars expedíció a Földön

2014. február 6., 13:57

Sci-fi filmek szerint készült forgatókönyv szerint a Földön játszotta el egy hat fős legénység, hogy a Marson van. A vörös bolygón uralkodó -55 fokos hideg és a hatalmas nyomás különbség mellett, rutin feladatokat végeztek.

mars 2

A játékra a világon legalkalmasabb hely Utah államban van, ahol hatalmas kiterjedésű mars-szerű, sivatagos terület áll az űrrajongók rendelkezésére, hogy kipróbálják a marsi körülményeket. A csoport két hétig túlélő adag élelmiszereken élt és hetente egyszer zuhanyzott.


mars 3
Elizabeth Howell, a Carleton Egyetem végzős hallgatója beszámolt a szokatlan kísérletről, amelyet nagyon tanulságosnak, de egyben nyomasztónak is tart. ” Amikor felvettem a szkafanderemet, úgy éreztem, mitha egy másik világban lennék. Másképp is viselkedtünk” – tette hozzá. A játékban két kutató, két mérnök, egy orvos és egy újságíró vett részt, az elmaradhatatlan emberszerű robottal.


mars 4
Utah államban a sivatag kellős közepén, feltehetően kiváló üzleti érzékkel rendelkező vállalkozók egy nyolc méter átmérőjű silózót alakítottak át labornak és akkora élettérnek, ahol a legénység “élvezhette” az űrkutatással járó viszontagságokat.

mars 7

mars 5

“Nem tudtunk félrevonulni, emiatt voltak nézeteltéréseink” – mondta Howell. “A nehéz sisak, csizma és az egyéb kényelmetlenségek is sokat rontottak a helyzeten. A hétköznapi életben kialakult prioritás ebben a környezetben értelmét vesztette. A külvilággal kialakított kapcsolat is szigorúan korlátozva volt, csak néhány e-mail küldésére volt lehetőség. Az egyetlen kommunikáció a központtal zajlott, ahonnan a napi utasításokat kaptuk, milyen feladatokat hajtsunk végre. Unalomról szó sem volt. a két hetes “expedíció” alatt 20 kutatási feladatot kellett végrehajtanunk. Ezek közt szerepelt többek közt a szélsőséges marsi időjárás vizsgálata, valamint a mikroorganizmusok beazonosítása” – mesélte Howell. Az ifjú csapattag beszámolt még a fizikai erőnlét szükségességéről, a hosszú, fárasztó sivatagi gyaloglásokról.

mars 8

A NASA közeli tervei között szerepel a Mars űrutazás, ezért az Utah állam sivatagi “silózója” mellett létrehoznak egy másik bázist is az Északi-sark vidékére. Ezzel a két kutatóbázissal akarnak információt szerezni az emberi tűrőképesség határáról. A NASA szerint az út a Marsra két teljes hónapba fog telni, amely önmagában nagyon megerőltető az ember számára – írta a Daily Mail.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top