Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Májusi bor

Májusi bor

A szagos müge (Galium odoratum) föld feletti része a népi gyógyászat egyik ismert alapanyaga. A kis termetű, évelő, lágy szárú növény Európa és Ázsia bükkös és gyertyános tölgyeseiben őshonos, de ma már kertek dísznövényeként is megtaláljuk.

Hatóanyagai melitozoid, aszperulozid és egyéb iridoid-glikozidok, kumarin, a természetgyógyászok ajánlják neurotikus állapotok (idegesség, álmatlanság, fokozott ingerlékenység) és görcsök, valamint emésztési zavarok (renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés) tüneti kezelésére. Szárított hajtásai teakeverékekben ízjavítóként fordulnak elő, az orvostudomány kivonatait vénás megbetegedéseknél használja, a kumarin gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatásai miatt.

A szagos müge klasszikus ízesítője számos alkoholos italnak, például a német nyelvterületen népszerű “májusi bor”-nak.

muge 2

Müge bólé (májusi bor)

Egy kis csokor mügét citrom karikákkal áztassunk két napig, cukorral ízesített fehér borban. A szűrt levet hűtve tálaljuk.

Müge szörp

A szagos müge alkoholmentes változatához készítsünk szirupot. (2 liter vízhez 1 kg 30 dkg cukor) A langyos sziruphoz adjunk citrom karikákat és egy csokor apróra vágott mügét. Letakarva 4-5 napig hagyjuk érni. Szűrve, szörpként higítjuk.

muge 1

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top