Lovagokat avattak Kovásznán

2012. október 25., 15:00

 

 

 

 

 

Zsúfolásig megtelt a kovásznai katolikus templom a szombati ünnepi szentmisén. A misén a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend Márton Áron Tar­tománya avatta a novíciumon átesett új tagjait. Lovaggá avatták a magyarorszá­gi Schmidt Istvánt, a tordai Bogdánffy Álmost, Sepsiszentgyörgyről Kelemen Tibort. Ugyanakkor tiszteletbeli szenátor címet kapott a kaposvári Dóra Zoltán. A szentmisét Tamás József gyulafehérvári segédpüspök celebrálta.

Jánó Árpád kormányzó érdeklődésünkre elmondta: a lovagi címet olyanok kaphatják meg, akik hithű keresztény életet folytatnak, segítenek elesett embertársaikon. A lovaggá ütés után tevékenyen részt kell venniük a rend életében, elsősorban a karitatív tevékenységben, és a ke­resztény hit védelmezőinek kell lenniük. A palástot főként egy­házi események al­kal­má­val viselik, a keresztet a ruha alatt hord­ják. A lovagavatásra évente kerül sor, feltéve, ha van a feltételeknek eleget tevő jelölt – mondta a kor­mányzó.

A szombati mise alkalmával szentelték az erdélyi rend kardját is, mellyel később a három új lovagot avatták. Thiesz János lovag, a rend ispotályosa adta rájuk a rend jelképeit, a palástot és az Árpád-keresztet. Thiesz büszkén mondta el: a kard székelyföldi mesterek keze munkáját dicséri. Elkészítéséhez értékes tanácsokkal szolgált Tompa Csaba tanár. A kard őrzésével Kakas Árpád kincstárnokot bízták meg.
Kovásznán immár harmadik alkalommal avattak Szent Gellért-lovagokat. Orbaiszéken tíz tagja van a rendnek: Kovásznán nyolc, Papolcon kettő. A felavatott lovagok feleségei dáma címet kapnak. Érdekesség, hogy legtöbbjük református vallású.

 

Bokor Gábor/3szek.ro/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Lovagok? Szamáron se tudnának megülni fogadom! Vagy annyira gyenge a "nemzeti eszme" Arra föl kéne kapaszkodni?

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top