Lehetséges az időutazás?

2017. október 14., 01:20

Az magától értetődik, hogy a múlt rögzített. A történelem olyan esemény, ami már megtörtént és azzá válik, ahogy arra emlékszünk. Teljes bizonyosságot csak akkor szerezhetünk, ha visszamegyünk az időben, ami a tudomány mai álláspontja szerint lehetetlen. Fantasztikus hősök csak a regényekben léteznek. Vagy mégsem?

Jon Thaler, a University Illinois fizikus professzora szerint a relativitáselmélet szerint léteznek “zárt időszerű görbék”, (Einstein eredeti mezőegyenleteit alkalmazta, és azokban találta meg azt a szokatlan megoldást, amiben az idő képes körvonallá hajlani), tehát időben utazni nem lehetetlen. Igaz, a “nagypapa elmélet” (miszerint a felnőtt csecsemőként tér vissza nagyapjához, ami ugye lehetetlen, mert akkor hogy született meg) önmagában egy paradoxon, és teljességgel ellentmond a kvantummechanika elméletének.

Márpedig megmagyarázhatatlan utazások úgy tűnik, léteznek. Az alábbi videó felvétel a 30-as években készült, amikor mobiltelefon még nem létezett. A film szereplői gyakorlott mobil felhasználók.

Feltételezve, hogy időben lehetséges utazni, a múltat semmiképpen nem lehet megváltoztatni. Todd Brun kvantumfizikus szerint, ha valaki azzal a szándékkal utazik a múltba, hogy a jelen eseményeit megváltoztassa, csalódni fog. Ami megtörtént, az megváltoztathatatlan.

1963-ban Ezra Newman, Theodore Unti és Louis Tamburino az Einstein-egyenletek újabb megoldását fedezte fel. Az ő megoldásukban az univerzum egy tipikus fekete lyukra hasonlít, amelyben létezik időhurok és időutazás. 1988-ban Kip Thorne, a California Institute of Technology fizikusa és társai azt a meghökkentő (és merész) állítást tették, hogy az időutazás nemcsak hogy lehetséges, hanem igen valószínű is, bizonyos feltételek teljesülése mellett. Eredményeiket nem egy homályos, periférikus lapban, hanem a nagy presztízsű Physical Review Letters-ben tették közzé.

Ez volt az első alkalom, amikor nem rögeszmés kóklerek, hanem tekintélyes fizikusok tudományosan megalapozottan foglalkoztak egy olyan állítással, amely szerint az idő folyása megváltoztatható. Bejelentésük alapját az az egyszerű megfigyelés képezte, hogy a féregjáratok (hurkok) két olyan tartományt is összeköthetnek, amelyek különböző időben léteznek. Így a féregjáratok képesek a jelen és a múlt összekötésére is. Megjegyzendő, hogy a féregjárat időkapuként való működtetéséhez olyan hatalmas energiák szükségese, amik műszakilag az emberi civilizáció töretlen fejlődése esetén is leghamarabb több száz év múlva válhatnak elérhetővé.

Címlapfotó: a Virtual Museum of Canada  fényképe az egész világot bejárta. A napszemüveges fotós a mai korra jellemző, modern fényképezőgépet tart a kezében.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top