Kovászos uborka már nyár elején

2015. június 9., 08:57

A kovászos uborka igazi nyári, hűsítő finomság. Pörköltek, sültek mellett különösen finom, de akár szendvicsekhez is fogyaszthatjuk. Elkészítése nem nagy munka, de ha egy apró hibát elkövetünk, az egész könnyen tönkre mehet. Ezért fontos, hogy néhány alapszabályt betartsunk.

1. A lehető legfrissebb uborkát vegyük meg, amit találunk. Az az uborka a friss, ami jó kemény, a végén még rajta van a száradt virág, és tapintásra szúr. Amelyik uborka sörtéit már elvesztette, nem jó alapanyag, sosem lesz belőle igazán ropogós savanyúság.

2. Az uborka mérete fontos. Nyár elején, amikor még nincs minden nap 30 fok, érdemes kisebb uborkákat választani, azok ugyanis hamarabb beérnek. A nagyobb darabok könnyen megposhadnak.

3. Ne zsenge kaport vegyünk, mert az sajnos nem lesz elég ízes.

4. Mindig tegyük napra, vagy ha nincs nap, akkor egy-két órára tegyük be a sütőbe 60 fokon, hogy az uborka átmelegedjen. (Tudjuk, bizarr, de ha kint hidegfront jön, akkor nincs más választás.)

5. Használjunk hagyományos (szemre kissé koszosnak tűnő, nem hófehér) asztali sót, amely egyébként is nátrium- klorid (és nem mérgező kálium-klorid) sokkal ízesebb lesz az uborka.

6. Ellenőrizzük az érési folyamatot a 3. nap után.

kovaszos_uborka 2

Elkészítése:

1. Az uborkákat megmossuk, majd a két végét levágjuk és az oldalát hosszában bevágjuk.

2. Az üveg aljára fokhagymát és kaprot teszünk, majd belehelyezzük az uborkát, lehetőleg hosszában. Ha egy réteg megtelt, mindig tegyünk a tetejére kaprot és fokhagymát.

3. Ha készen van, forraljunk vizet, és a vízbe tegyünk literenként egy kanál sót, majd a forró vízzel öntsük fel az uborkát. Ettől marad ropogós.

4. Fedjük be kenyérrel, kaporral úgy, hogy a kenyeret ellepje a víz, majd tegyük napos helyre. Éjszakára érdemes alufóliával betakarni, hogy ne hűljön ki annyira. 3–5 nap alatt elkészül. Lezárt edényben sokáig eláll.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top