Kovács András: Aki a fénnyel szemben áll, az nem látja az árnyékot

2015. február 28., 10:34

Aki tud nevetni, az életet derűsen nézni, a feladatokat megoldani, bizakodva a jövőbe nézni, az szemben áll a fénnyel. Aki fél, lelkiismerete gyötri, mindig a történések árnyékos oldalát észleli az háttal áll a fénynek és bizony a sötét oldalt szemlélve érzékeli a környezetét.

Mindkettő igaz, de egy valaki más, az ember, aki szemléli és megéli a saját életet, valóságát. A fény legyőzi a sötétséget, ha útjára engedjük. A vakult tükörben elvész a napfény, igyekezzünk valamennyien, hogy tiszta tükörré váljunk, aminek teremtett bennünket az Isten.

Amennyiben vissza tudjuk tükrözni a fényt, az ő ereje a miénké válik, hogy tovább sugározzuk. A Teremtő nem teremtett rosszat. A rossz, emberi nem tudás és képzelgés. Amíg az ember meg nem tagadja a rosszat – amit kitalált – addig hiába várja, hogy az megszűnjön. Minden ember magában hordozza a megváltását, senki más nem végezheti el helyette.

A félelem az ember legnagyobb ellensége és egyben a legnagyobb bűne az ember isteni mivoltának elfelejtése és megtagadása. A megátalkodottság ez maga. Az olyan ember, aki nem mer cselekedni, mert fél, az nem bízik sem Istenben, sem önmagában.

Az Isten jó s a jó nem teremthet rosszat. Minden, ami rossz, bennünk van – gonoszság, betegség – nem Isten gondolata. Csak bennünk, emberekben van. Amikor a szeretet cselekszik bennünk, elindul valami láthatatlan erő, ami előbb utóbb szeretet formájában tér vissza hozzánk.

A gyűlölet pedig gyűlöletet teremt. Az ember sorsán egyedül az ember segíthet. Isten a lehetőséget adja hozzá. Akiben a szabadságért való vágyakozás nagyobb, mint a félelem az megszabadul.

Megszabadulhat kínzó gondolataitól és a betegségeitől is. Az erőszak nem teszi igazzá azt, ami hazugság. Fontos, hogy a hálánk, céljaink elérésekor ne csak a nyelvünk tövéből jöjjön, hanem a szívűnkből.

A testünk nem szenved, ha a lelkünk rendben van. A lelkünk akkor van rendben, ha a szellemiségünk és gondolataink a cselekedeteinkkel harmóniában vannak. Isten bennünk él és bennünk dolgozik. Isten a mi életünk és érzéseinken, gondolatainkon keresztül szól hozzánk.

feny 1

A vékony hitű ember számára, vékonyan jut hely Isten világában. Mekkora az Isten? Amekkorának tudjuk. Mekkorák vagyunk mi magunk? Amekkorának tudjuk az Istent. Aki megtagadja, magát tagadja meg. Fogadd el a maga valójában az olyan embert is, aki másként vallja a dolgokat, mint te, mert az ő igazsága is éppen olyan igazság a maga szempontjából, mint a tied.

Az élet sok igazsága között talán nem is az igazság a fontos, hanem a békesség, amellyel megszorítjuk egymás kezét az igazság fölött. Ez már a valóság fénye. Ha arról van szó, hogy megtaláljuk magunkat ebben a világban, s érdemesnek ítéljük a benne való létezést, akkor a sok pénz, a siker, a haladás aprócska dolog.

Az érzések, a hangulatok a fontosak, amelyek lelkünket színezik, s lelkünkön keresztül a világot, amelyben élünk. Az élettől legnagyobb ajándék, ha szeretet és bizalom vesz körül.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top