Klebelsberg központ: háromszáz település jelezte eddig, hogy lemond az iskolafenntartásról

2012. november 27., 19:49

 

 

 

 

 

 

Eddig mintegy háromszáz település jelezte, hogy lemond oktatási intézménye fenntartásáról – közölte Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) megbízott vezetője kedden, amikor bemutatta a fővárosi tankerületek vezetőit.

Kifejtette: végleges adatok még nem állnak rendelkezésre, eddig csaknem kilencven kistelepülés és mintegy kétszáz nagyobb település jelezte, hogy a jövőben nem tartaná fenn intézményeit. A végleges adatokat a belügyi tárca szolgáltatja majd – fűzte hozzá.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a kormányzat számára készült legfrissebb jelentés szerint még mindig jelentős összeg hiányzik az átadás-átvétel lebonyolításához, azt mondta: minden héten készítenek jelentést a kabinetnek, ezek pillanatfelvételek. Akkor lehet megmondani, hogy hiányoznak-e a források, ha a költségvetési törvény megszületik – mondta Marekné Pintér Aranka.
Szólt arról, hogy a tankerületek vezetői egy november elején született miniszteri döntés alapján töltik be posztjukat, feladatuk a közoktatási intézmények – az óvodák kivételével – szakmai irányítása.
A működtetésre vonatkozóan fő szabály, hogy háromezernél nem több lakosú településen ezt a feladatot a KIK látja el. Azok a települések, amelyek a működtetésre szándéknyilatkozatot tettek, egy hattagú tárcaközi bizottság bírálata után kapnak visszajelzést arról, vállalhatják-e azt a jövőben. A bizottságba a belügyi tárca, a nemzetgazdasági minisztérium és az oktatási államtitkárság két-két tagot delegált. Amikor a települések a vonatkozó választ megkapják, kilenc nap áll rendelkezésükre, hogy a végleges döntést meghozzák – jelezte.


Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára a sajtótájékoztató után tartott konferencián azt mondta, véget ért az átalakítások korszaka. A mostani tankerületi átalakítással – két hónappal a határidő lejárta előtt – pontosan tisztázott nem csak az, hogy ki adja át az intézményeket, hanem az is, hogy ki a vezetője az egyes tankerületeknek – hangsúlyozta a kereszténydemokrata politikus.
A körzet országgyűlési képviselője kitért a közigazgatás átalakítására és a járási rendszer kialakítására is, majd kiemelte: szerdán kezdődik meg a parlamentben annak a törvényjavaslatnak az általános vitája, amely rögzíti a 2013. január 1-jével, a korábbi megállapodások alapján átvételre kerülő igazgatási kormánytisztviselők illetményének feltételeit. Ezek mindaddig nem változnak, ameddig a köztisztviselői életpálya-modell életbe nem lép – mutatott rá, hozzátéve: senki nem fog kevesebbet keresni, de ugyanakkor az illetmények sem nőnek.
Beszélt arról is, hogy a januárban esedékes decemberi illetményeket a megyei és fővárosi kormányhivatalok fizetik ki, annak fedezetét a kormányhivatalok költségvetésébe tervezik be a törvényjavaslat szerint. Az államtitkár végül köszönetet mondott a pedagógusoknak az átalakítások során tanúsított együttműködésükért.
Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) XI. kerületi polgármester a részvevőket köszöntve szintén a pedagógusok áldozatos, naprakész munkáját emelte ki, és azt mondta, kötelességük, hogy megfelelő feltételeket teremtsenek és biztosítsanak számukra. Az a cél, hogy az oktatási-nevelési intézmények semmiben se szenvedjenek kárt – mutatott rá.

MTI/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top