Kényes orchideák

2012. augusztus 25., 12:02

 

 

 

 

 

 

Dendrobiumok

Kezdjük egy kis ismerkedéssel! A dendrobium legjobban hegyvidékeken fejlődik, 1800 méteres magasságig, és a virágképződéshez hűvös éjszakákat igényel. Ennek ellenére nem kell a Himalájában laknunk, ha Dendrobiumot szeretnénk tartani otthonunkban. A nagyobb példányok egyszerre 200-300 virágot is hordozhatnak, de ehhez tökéletes körülmények szükségeltetnek. Igen híres virágnak számít, hiszen a dendrobium az indiai állam, Szikkim nemzeti virága.

Olof Swartz vezette rendszerbe ezt a növényt 1799-ben, a dendrobiumok közé jelenleg 1200 fajta tartozik. Érdekesség, hogy 1981-ben minden Ausztráliában és Új-Guineában található hegyes, tűszerű levélzettel ellátott dendrobiumot egy új fajtába, a dockrilliába soroltak át.

Általában a fő probléma az orchideák többségével, hogy eredeti élőhelyükön párás, és meleg környezethez szoktak hozzá. Ehhez képest egy átlagos hazai lakásban a meleg kérdését még megoldhatjuk, a megfelelően párás környezet biztosítása viszont akadályokba ütközhet. Vannak kertészek, akik szerint ilyen típusú orchideát átlagember nem tud otthonában megtartani, mert lehetetlen. Sokan eleve úgy kalkulálnak, hogy amíg szépen virágzik az orchidea, addig remek dísze a lakásnak, utána egy hónappal pedig mehet a kukába. Ebben az esetben meglehetősen drága szobadíszekről beszélünk!

A dendrobiumok gondozása ehhez képest nem bonyolult, kezdők is elboldogulnak vele: nyáron teljes fényt igényel, bőségesen lehet öntözni és tápozni. Ősszel – ahogy növényeink többségét – úgy őt is vigyük hűvös, világos helyre, ahol 2-3 hónapig maradhat kevesebb öntözés és tápozás mellett. Tulajdonképpen ez az a sarkalatos pont, amit sokan nem vesznek figyelembe, ezt a fajtát ugyanis november közepétől februárig kifejezetten locsolás nélkül kell tartani.

Amikor a dendrobiumon megjelennek a virágbimbók, ismét melegebb helyre helyezhetjük, és növelhetjük az öntözés és tápozás mennyiségét. Az orchideát virágzás után érdemes átültetni, méghozzá laza, jó vízáteresztésű közegbe. Ha tehetjük, akkor kerüljük a nagy edényeket, mivel az orchideáknak nincsen dús, szerteágazó gyökérzetük, és kedvelik, ha feszesen, szorosan vannak rendeződve a gyökerei a cserépben.

Abban az esetben, ha dendrobiumunkat télen is melegben, például erősen fűtött lakásban, vagy száraz üvegházban tartjuk, akkor a teljes kiszáradás elkerülése érdekében havi egy alkalommal megöntözhetjük.

Összességében véve tehát azt tanácsoljuk, hogy érdemes dendrobiummal gyakorolni, mielőtt jóval érzékenyebb orchidea típussal próbálkoznánk!

 

greenteamtv/noknek.magyartudat.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*

Scroll To Top