Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Kelj fel Rózsám, itt a májfa!

Kelj fel Rózsám, itt a májfa!

Boldogok a lányok, akiknek háza előtt kora reggel szépen feldíszített májusfa áll. A szerelem jelképét a legények többnyire titokban, az éj leple alatt állították fel, de egyes vidékeken, például a Tápió menti falvakban, énekszóval tudatták, hogy kinek az ajándéka a szép szerelem jelképe.

Kelj fel rózsám itt a májfa
jó éjszakát, vigyázz rája!

A májusfa, a zöld ág a természet megújhodásának a szimbóluma, és legtöbb esetben az udvarlási szándék bizonyítéka, szerelmi ajándék is. Általában, a hatalmas szál fát a legények szalagokkal, kendővel még április 30-án feldíszítették és kedvesük házának ablaka előtt helyezték el. A lányoknak illett tudni, ki hozta a becses, nagyon megtisztelő ajándékot. A fa kiválasztása és elhelyezése nem kis feladat volt, legények között egyfajta versengés alakult ki, kinek magasabb és díszesebb a fája. Barátok segítsége nélkül nem is sikerült volna az esetenként több méteres fa felállítása.

majusfa 2

A májusfának alapvetően két változata ismert: a kivágott, sudár, esetenként kérgétől megtisztított fa, melynek csak a tetején hagyták meg a lombját, vagy virágzó, zöldellő gallyak, ágak. A helyi lehetőségeknek megfelelően változik a fa fajtája, mely lehetett nyárfa, nyírfa, fenyőfa, fűzfa, virágzó cseresznyeág, meggyág, orgona stb.  A szerelem jelképét pünkösd előtt “nem illik” lebontani.

majusfa 3 (2)

A szép szokás ma is él. Május elsején sok helyen találkozhatunk szívet melengető májfákkal, házak előtt, kertekben, parkokban. Gyakran a közösségeknek is van egy közös fája, aminek a kidöntését pünkösdkor ünnepély, és táncmulatság kísér. Ahol májusfa állítására nincs lehetőség, ott érdemes zöldellő, virágzó ágakkal, virágokkal díszíteni otthonunkat.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

One thought on “Kelj fel Rózsám, itt a májfa!

Minden vélemény számít!

Top