Karácsony után a konyhában – Tisztítás drága vegyszerek nélkül

2013. december 27., 10:20

A karácsonyi sütés-főzés nem kevés nyomot hagy a konyhában. Nagyüzemi módra, sorra kerültek ki a sütőből a finomabbnál finomabb húsok, édességek, a tepsiből ételdarabok megkövült maradványaival nem könnyű megküzdeni.

Mielőtt azonban drága vegyszerekért szaladnánk az üzletbe, érdemes szétnézni otthon, mivel lehetne hatékonyan helyreállítani a tisztaságot.

Citrommal az égett szag ellen

takaritas citrommal

Ha égett illatot áraszt a sütő, akkor csavarjunk bele két citromot egy hőálló edénybe, öntsük fel három centi vízzel, és dobjuk bele a citromokat. Tegyük be a tálat a sütőbe, és állítsuk be 120 fokra, majd hagyjuk ott egy félórára. Így nemcsak finom citromillatú lesz a sütőnk, de az odaragadt ételmaradványok is felpuhulnak.

Ha ennél durvább piszokkal állunk szemben, akkor szórjunk sütőport a sütő aljába, és egy spriccelős flakonnal fújjunk rá vizet. Hagyjuk állni éjszakára, majd reggel dörzsölgessük le szivaccsal. Ha még maradt valami, akkor szórjunk rá megint szódabikarbónát, és locsoljunk rá pici ecetet. Hagyjuk bugyborékolni fél óráig, majd tisztítsuk le.

Mitől csillogjon?


Hogy az ajtó üvegfelületéről eltüntessük a homályt okozó koszfoltokat, keverjünk össze egy kis sütőport citromlével. Dörzsöljük be vele a felületet, hagyjuk hatni harminc percig, majd dörzsöljük le, és az üveg újra tisztán fénylik.

A megelőzéshez érdemes lehet alufóliát vagy sütőpapírt rakni a tepsi alá, ha tudjuk, hogy ez az étel biztosan kibugyborékol. Emellett érdemes a sütés közben odaégett, de még friss pacákat minél hamarabb letörölni, hogy ne várjuk meg, amíg teljesen odaszáradnak.

 

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top