Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Karácsony egyedül

Karácsony egyedül

A karácsony a szeretet ünnepe, az együttlété, a családé. De sokan egyedül vannak, ismerősök, rokonok nagyon messze laknak, vagy már esetleg nem is élnek. Ők csak kívülről nézhetik mások békés boldogságát és pont ezekben a napokban kopogtat be hozzájuk a karácsonyi depresszió.

Karácsony közeledtével feltörnek az emberben a régi emlékek, gyerekkori ünnepek, ajándékhalmok a fa alatt, mézes sütemény illata, az együttlét boldogsága. Eszünkbe jutnak szeretteink, halottaink, akik már nem lehetnek velünk. Az utcán mindenhol karácsonyi zene szól, égők világítanak, mindenki vásárol, készülődik, csomagolópapírral a kezében rohan valahova.

karacsony egyedul 2

A fenti gondolatok és képek igazán szívet melengetőek, de sokaknak egyáltalán nem öröm. Ha nincs kihez menni Szenteste, ha családunkból már senki sem él, vagy nagyon messze laknak, akkor bizony a fenti álomvilág inkább megterhelő, sem mint boldogságos. A magányos emberek, akik hajlamosak a melankóliára ebben az érzelmileg kimerítő helyzetben könnyen depresszióssá válhatnak.

Egy amerikai felmérés szerint karácsony közeledtével a legnagyobb stresszforrás az elvesztett hozzátartozókra való emlékezés. Ezt követi az a megfelelni vágyás, hogy minden klappoljon 24-én estére, tiszta legyen a lakás, elkészüljön a menü, mindenki jól érezze magát. És a harmadik a sorban a magány, amit azok éreznek, akik egyedül töltik az ünnepeket.

A stressz és az elhagyatottság miatt kialakuló depresszión csak ront a bezárkózás, a vitaminhiányos, szegényes táplálkozás és az ilyenkor elfogyasztott nagyobb mennyiségű alkohol. Az embernek könnyebben eszébe jut, hogy kirekesztettként él, hogy senki sem törődik vele, hogy nincs értelme az életének. Ilyenkor magasabb az öngyilkosságok aránya is.

Túlélési tanácsok az ünnepekre

Éppen ezért, ha Ön tudja magáról, hogy hajlamos a lehangoltságra, akkor menjen elébe a karácsonyi depressziónak. Keressen magának társaságot az ünnepekre! El sem tudja képzelni hányan járnak hasonló cipőben, mint Ön. Nézzen szét a környéken, a házban, szinte biztosan talál valakit, aki magányosan ünnepel. Ne legyen rest, csatlakozzon hozzá!

karacsony

Érdeklődjön a helyi nyugdíjaskörben, templomban, kisebb közösségeknél, hogy lesz-e valamilyen összejövetel, amihez esetleg ön is csatlakozhatna! Nem ismeri ezeket az embereket? Nem számít! Fogja fel úgy, mint egy izgalmas kalandot!

Kérjen telefonos segítséget! Ha nagyon egyedül van és jönnek a rossz gondolatok, akkor csörgessen meg egy ingyenesen hívható segélyvonalat! Néhány jó szó sokat segíthet a hangulatán!

Figyeljen oda magára kicsit jobban ezekben a napokban! Hiába nincs kinek főzni, azért magának csak készítsen valami finomat! Szereti a kocsonyát, a töltött káposztát, a bejglit? Csinálja meg magának és vigyen át a szomszédba is egy kicsit belőle! Biztos szeretettel fogják fogadni!

Fogyasszon kevesebb alkoholt! Az ital elkeserít. Ne tegye tönkre a saját életét, nem éri meg!

És végül, de nem utolsó sorban, ha mi magunk nem ebben a csónakban evezünk, akkor gondoljunk azokra, akik egyedül vannak! Még nem késő megkérdezni a szomszéd nénit, mit tervez karácsonyra!? 25-én Ő is elfér a családi asztal mellett és senki nem fog haragudni azért, mert Őt is meghívta magukhoz!

 

(elmedoktor)

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top