Juhász Zsolt: A szeretet és Isten, egy

2015. május 23., 09:57

Évezredek óta a magyarság legközpontibb jele, a kettős kereszt, nem véletlenül. Gondolom már sokan, sokféle magyarázatot hallottunk miért is használták őseink ezt a jelet, de a teljes igazságot, mégis kevesen ismerik.

A kettős kereszt a rovás ábécé “gy” betűjele volt, s mint ilyen, a magyar ősvallás tanításainak is legfőbb, legintőbb jele. (Az ősi rovásjeleknek nem csak hang, de fogalomértékei is voltak.) Néha nem is egy, hanem több. A rovás “gy”-nek, vagyis a kettős keresztnek a fogalomértéke: egy. Érdekes, hogy vajon egy nyilvánvalóan három vonalból álló jelnek, miért pont egy a fogalomértéke.

Gyimesbükk, 2015. május 22. A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai misén vesznek részt az Eezeréves Határnál.

Gyimesbükk, 2015. május 22. A csíksomlyói búcsúra tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai misén vesznek részt az Eezeréves Határnál.

Aki kicsit is jártas a magyar mondavilágban annak ismerős szám kell hogy legyen a három. De a keleti tanítások (Hinduizmus, Buddhizmus) is mindig hármas világról beszélnek.

A rovás “gy”, vagyis a kettős kereszt pedig egyben három jel, amik egymásból, egymásra épülnek:

ha egy vonalat eltávolítunk, egy rovás ” i”-betűt kapunk, aminek fogalomértéke: Isten. Ha még egyet, marad egy egyenes vonal, ami az sz-betű volt őseink ábécéjében. Ennek a betűnek fogalomértéke: szer. A szer szógyökünk az egyik legjelentősebb ősi gyök, jelentősége sajnos napjainkra szinte teljesen háttérbe szorult, de többek között a szer-elem, a szer-etet gyöke, őseink szerint a világ alapritmusának meghatározója.

Cyíksomlyó 2013. május

Cyíksomlyó 2013. május

A kettős kereszt tehát egy olyan jel, ami hordozza magában a világ legnagyobb bölcsességét, hiszen ha felbontjuk ezt a jelet, akkor látjuk, hogy tartalmazza a Földön fellelhető legnagyobb bölcsességet, a hármas világ alaptörvényét. Ez a törvény pedig a következő:

 

A szeretet és Isten, egy.

A kettős kereszt ma is a magyar címer egyik eleme, amely Magyarországról széles körben elterjedt az egész nyugat- és kelet-európai címerhasználatban.

Magyarország mai, hivatalos címere

Magyarország mai, hivatalos címere

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top