Ismét pompázik a Nárciszok Völgye

2015. május 13., 16:50

A virágzás ezen a héten éri el csúcspontját. A kárpátaljai helyi lakosok elkeseredve mesélnek arról, hogy ez a természeti csoda valaha hatalmas területet borított be, de az emberi hanyagság következtében az egyedülálló virágmező egyre ritkul.

A Nárciszok völgye a jelenlegi Ukrajna Kárpátaljai területén található, Huszttól keletre. Természetvédelmi területnek számít. Kárpátalján a Nárciszok völgye az egyik legnagyobb olyan terület, ahol a Kárpátok egyedi növényeit és állatait őrzik.  Nárciszok Völgye – Kárpáti Természetvédelmi Terület része

A völgyben található hegyi nárciszok Európa más területein nem igazán maradtak fenn. A Nárciszok völgye 1979-től a Kárpáti Természetvédelmi Területhez tartozik. Ukrajnában csak Kárpátalja területén fordul elő természetes környezetben a vékonylevelű nárcisz. A Nárciszok Völgyének kiterjedése eredetileg 257 hektár volt, de ez a terület egy hektárnyival minden évben zsugorodik, a fűzcserje terjedése miatt.

narciszok_volgye 1

Már a jégkorszakban is voltak nárciszok. Kutatók szerint a nárciszok a völgyben a jégkorszakban jelentek meg, amikor a környező hegyekből nagy mennyiségű sártömeg ömlött a völgybe, amely magával hozta a hegyvidéki élővilág gyökereit.

A nárciszmező minden évben május elején virágzik – ez Kárpátalja egyik legnevezetesebb természeti látványossága. A Kárpáti Bioszféra Védett Terület szakemberei szeretnék megóvni a területet a pusztulástól, úgy, hogy bivalyokat telepítenek, akik lelegelik a nárciszok elől a nedvességet elszívó cserjéket. Ezzel a projekttel egyszerre két problémát is szeretnének megoldani: egyrészt szeretnék megóvni a ritkaságnak számító nárciszokat, másrészt a bivalypopuláció helyreállításához is igyekeznek hozzájárulni. A bivalytelepítés ötletét a Hortobágyi Nemzeti Parktól vették, ahol szintén bivalycsordákat legeltetnek.

Hasonló, bár kisebb nárciszmezők találhatóak még az Alpokban, valamint Románia és néhány Balkáni ország területén.

Forrás: http://www.agraroldal.hu/narciszok-volgye.html#

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top