II. János Pál idején még masszív lábakon állt a katolikus egyház

2014. január 14., 12:07

II. János Pál idején még masszív lábakon állt a katolikus egyház. A lengyel származású, mélyen hívő, keresztény értékrendet szem előtt tartó II. János Pált 1978. október 16-án választották pápává. Első tevékenységei közt szerepelt a bocsánatkérés, az egyház múltbeli bűneiért.

Erkölcsi tanításai hitelesek voltak, hiszen saját személye is valóságos hiten alapult. Kiállt az emberi élet és a méltóság mellett. Utóda, XVI. Benedek pápa 2011. május 1-jén boldoggá avatta és ünnepét október 22. napjában jelölte meg. A jelenlegi, liberális eszméket valló Ferenc pápa aláírta a szentté avatásához szükséges dokumentumot, személye és liberális felfogása az egyház erkölcsi tanításaival szemben azonban sok kérdést felvet a gondolkodó keresztény fejekben.

II. János Pál pápa (1920 - 2005)

II. János Pál pápa (1920 – 2005)

II. János Pál sok titkot őrzött, amelyek közléséről úgy vélte, fogadásukra nem voltunk kellő képpen felkészülve. 1980. november 15-19-ig, németországi tartózkodása idején, Fuldában, a Vox fidei című folyóiratban a szentatya a következőket nyilatkozta:

– Miért hallgat az egyház a fatimai titkokról? Már 1960-ban nyilvánosságra kellett volna hozni az ottani eseményeket.

– Elődeim is szívesebben szóltak diplomatikus módon e titkokról, mivel tartalma egyrészt megrázó, másrészt mert nem kívántak csemegével szolgálni az ateista világnak. Ettől függetlenül minden kereszténynek  különben is tudnia kell a következőket: amikor azt olvassuk, hogy óceánok borítanak el egész világrészeket, hogy emberek halnak meg váratlanul, egyik percről a másikra, méghozzá milliós tömegekben, igazán nem várható el a titok nyilvánosságra hozatala. Sokan kíváncsiságból, vagy szenzációéhségből szeretnének róla tudni, de ugyanezek az emberek elfeledkeznek közben arról, hogy a tudás hatalmas felelősségvállalással jár. Veszélyes a kíváncsiságok kielégítésével párhuzamosan semmit sem tenni és azzal mentegetőzni, hogy “úgysem segít már semmi”.

Ekkor a pápa kezébe vette rózsafüzérét és azt mondta: “íme, a rossz elleni orvosság. Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok és semmi többet ne kérdezzetek. A többit bízzátok a Szent Szűzre”.

– Mi fog történni az egyházzal?

– Jól fel kell készülnünk a közeli nagy megpróbáltatásokra, amelyek esetleg életáldozatot is és teljes önátadást követelnek Krisztus előtt és Krisztusért. A megpróbáltatások megrövidülhetnének az én és a ti imáitok következtében, de többé nem kerülhetők el, mert az egyház igazi megújhodása csak ily módon valósulhat meg. Így született újjá az egyház már megannyiszor saját véréből. Ez alkalommal sem lesz másként. Legyünk erősek és készülődjünk, Krisztusban és Anyjában bizakodva. Sokat imádkozzunk, és gyakran imádkozzuk a szent rózsafüzért.

Frane Franic érsek

A szentatya ezen kívül számos titkot őrzött. Vajon ma felkészültek lennénk ezeknek a titkoknak a fogadására?

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Szent volt? Nem, mert az igazi Szent nem harácsolja a pénzt mint a szarrágo pápák.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top