Így válik az ebéd “egészségünkre”!

2015. január 25., 09:07

Főzéssel kapcsolatos praktikáknak nem vagyunk hiányában. Sok fortély, ügyes ötlet szól arról, hogyan készítsünk otthon ízletes ételeket, már szinte elveszünk a jó tanácsok sűrűjében.

Hogy csinálják a profik? A szakácsok éveken keresztül, iskolában tanulják az ételek készítésének fortélyait. Amit azonban mindenképpen szem előtt tartanak, az egyszerű, hagyományokon alapuló praktikus szemléletmód. A bonyolult, erőltetett, egészséges táplálkozás receptjeiből soha nem kerül finom étel az asztalra, legfeljebb valami görcsös ennivaló halmaz, amely a túléléshez talán elegendő. Nagyanyáink és éttermi szakácsok praktikáit ellesve új dimenziók nyílnak a konyában. Így válik az ebéd “egészségünkre”!

Egyenletes aprítás éles eszközökkel

Induljunk ki az éles vágóeszközökből. Nagyanyáinkhoz legalább havonta ellátogatott a köszörűs, végig óbégatta az utcát, kinek kell kést, ollót fenni. Tudták, a nyersanyag egyenletes darabolása azért fontos, mert ezzel az ízek egyformán átjárják ételünket és biztosan nem maradnak kemény darabok a tányéron. Tévedés arra gondolni, hogy az éles eszközök több sérülést okoznak. Életlen késsel a daraboláshoz sokkal nagyobb erő kifejtésére van szükség, így a csúszás veszélye sokkal nagyobb.

szeleteles

A főzéshez idő és türelem kell

A főzés időbe telik, ezért akkor érdemes hozzáfogni, ha időnk és türelmünk is van az étel elkészítéséhez. Általánosan kijelenthető, hogy a hosszú ideig készített étel ízei jobban összeérnek, a harmonikus zamatok jobban élvezhetők, mint a pár perc alatt összecsapott ennivalók esetében. A dinsztelés, pirítás gyors művelete után a húsoknak például hosszú időre van szükségük, a pároláshoz. Ahhoz, hogy a kívánt eredmény: “kívül ropog, belül omlik” legyen, nem elég fél óra.

Hogy csinálják az étteremben, hogy pár perc alatt asztalunkra kerülnek a pörköltek, mártások, sültek? Vannak ételek, amelyek állaga nem megy tönkre fagyasztás során. Nem hosszú a lista, de van néhány ételféleség, amelynek előkészületi ideje jócskán lerövidíthető, ha már csak a kész hozzávalókat kell elővenni a fagyasztóból (ezt persze előző nap érdemes megtenni, mert a mikrohullámú sütőben kiengedett ételekkel nem ugyanazt a hatást érjük el).

Divatos edények helyett válasszunk egyszerű, praktikus megoldást

Napjainkban sokféle puccos és méregdrága edény kapható, sokféle bevonattal, játékkocka szerű tornyozással és sok kiválónak tűnő foltocskákkal, amelyek a felhevült edény hőmérsékletét jelzik, és még sorolhatnánk a pénztárcánkat nem kímélő lábas és serpenyő csodákat. A finom ebédhez viszont nem ezek az eszközök kellenek. Nagyanyáink vas edényei közül például a sarki palacsinta árus minden bizonnyal még abban az “ócska” fekete sütőben készíti a palacsintát, tegyük hozzá, sokkal finomabbat készít, mint amik a teflon csodákban sülnek.

edenyek

Fűszerek és a só

Ijesztgetések ellenére, a magyar gyomor fűszerekhez van szokva. A fűszermentes pánikot érdemes meghagyni nyugati szomszédjainknak, akiknek szervezete a történelem előtti időkben sem ismerte a mi hihetetlenül gazdag íz világunkat így értelemszerűen szervezetük valóban nincs felkészülve a markáns fűszerezésre. A magyar ember viszont bátran használ sót, borsot, fokhagymát és friss zöld fűszereket, ha teheti. Ha nincs zöld, akkor szárított formában, hihetetlenül kifinomult módszerekkel, utánozhatatlanul keveri az ételekbe.

friss_fuszerek

A sóval sem spórolunk, nem szeretjük viszont az agyonkezelt, ilyen-olyan adalékkal dúsított valamilyen kloridot. Ősidők óta a bányákból előkerült, koszos nátrium-kloriddal sózzuk ételünket.

A jó étel sava-borsa

Jó néhány ételünk ecettel készül, nem véletlenül. A sav kiemel bizonyos ízeket, feltárja a benne oldott anyagokat. Ha a bors benne van a fazékban, miért ne mehetne bele egy-két csepp ecet? Persze nem a szintetikus módon előállított ecetsav, azt inkább takarításhoz, vízkövek eltávolításához használjuk. A kamra polcán lévő, saját készítésű almaecet, vagy más gyümölcs ecet csodákra képes.

 

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top