Hús nincs, krumpli van, a vacsora dübbencs lesz, kitartó jókedvvel

2015. augusztus 17., 08:35

Éhesen jön haza a család, szeretnénk is valami kalóriadús vacsorával előállni, első utunk értelemszerűen a hűtőszekrényhez vezet. Bizony gyakran kerülünk szorongatott helyzetbe az üres hűtő látványától, de semmi baj, amíg krumpli és liszt van, addig nagy baj nem történhet. A dübbencs elkészítéséhez csak időre és kitartásra van szükség. Íme a recept.

Hozzávalók:
60 dkg krumpli
5 dkg élesztô
1 kg liszt
só ízlés szerint (fél marék)
házi disznózsír
pici cukor

dubbencs 2
Elkészítés:
A megtisztított krumplit kockákra vágva, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és jól megtörjük. ( A levét félretesszük, s ha már nem forró, lehet használni a dagasztásnál.) A meleg krumplihoz hozzátesszük a lisztet, jól összekeverjük. Közben kevés cukros vízben megfuttatjuk az élesztőt, és a tésztához keverjük. Letakarjuk és néhány percig hagyjuk kelni. Ezután fogunk a dagasztáshoz (meleg, nem huzatos helyen), ami bizony nem kis idő, mert csak a jól kidolgozott tészta lesz finom.

A főtt krumpli levéből annyit használjunk, amennyit a tészta felvesz. (Egy kicsi olajjal segíthetünk, hogy a tészta könnyebben elváljon a kezünktől.) A jól kidolgozott tésztát letakarva, egy órát kelesztjük. A megkelt tésztát a lisztezett nyújtódeszkára borítjuk, óvatosan, (inkább a kezünkkel) kinyújtjuk. Az egész felületet langyos olajjal megkenjük, majd felcsavarjuk, mint a kalácsot. A rúdból egyenlő ( kb. 3 cm darabokat vágunk) és a szeleteket élére állítva, jól kizsírozott tepsibe tesszük. (Hagyjunk elég távolságot a darabok között, mert könnyen összekel a sütőben).

Forró sütőbe tesszük, de a meleget hamarosan mérsékeljük 150 fokra és lassú tűzön, 40 percig sütjük.

A dübbencs felcsavarása előtt a hűtőszekrényben található alapanyagokat szétteríthetjük a tésztán: például melegszendvics krémet, májkrémet, sajtot, juhtúrót, stb. Lekvárral pedig édes süteményt készíthetünk, ez esetben a tésztához ne felejtsünk el cukrot adni.

Ugye megjött a dübbencshez a jókedv?

Jó étvágyat!

Fotó: Élelmiszerlánc

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top