Hová vezet a pregorexia?

2013. március 12., 06:25

 

 

 

 

 

 

A szülés után néhány héttel a kifutón lejtő tökéletes testű modellek túlságosan nagy terhet rónak a kismamákra, holott ez a bravúr – lássuk be – alkati szempontból sem mindig lehetséges, és nem is várható el. A vágyképeket kergetők arról is hajlamosak elfeledkezni, hogy a csinos sztáranyukák rengeteg segítséget kapnak gyors visszaalakulásukhoz, és valljuk be, többségük már a terhesség előtt is túlságosan sovány volt.

A pregorexia

A pregorexia fogalma az angol pregnant (várandós) és az anorexia (kóros soványság) szavakból tevődik össze. Áldozatai rettegnek a hízástól, ezért a terhességük alatt arra törekednek, hogy minél kisebb felesleggel lépjék át a szülőszoba küszöbét. Legtöbbjük a szigorúan beosztott étkezés mellett még a várandósság utolsó hónapjaiban is kitartóan edz. Míg a legtöbb kismamának traumát jelent, ha egy régen látott ismerős méltatja alig látszó terhességét, a pregorexiás ettől lelkesül fel. Ám mindez sokkal több puszta hiúsági kérdésnél, lelki okok visznek a mindenáron fenntartható karcsúság csapdájába: a maximalizmus, a változástól való félelem, az önelfogadás hiánya, a környezet reakcióitól való félelem mind kiválthatják a kilók elleni tiltakozást. A család és a közvetlen környezet támogatása és a tőlük érkező megerősítések sokat segíthetnek abban, hogy a pregorexiás kismama visszataláljon a baba számára is megfelelő teljes értékű táplálkozáshoz. (Persze nem minden csinos kismama pregorexiás, a szerencsés alkati sajátosságok vagy a gyors anyagcsere is hozzásegíthet a gyors fogyáshoz.)

anorexias terhes 2

A babának nem igénye a sovány anyuka!

Dr. Nyéky Boldizsár szülész-nőgyógyász szerint az áldott állapot jó alkalom rossz szokásaink elhagyására és a kiegyensúlyozott életvitel, a változatos táplálkozás megkezdésére, de a legkevésbé sem jó alkalom a versenysúlyunk visszanyeréséért folytatott küzdelemre. “A pregorexiások hajlamosak elfelejteni, hogy ebben a másállapotban nem kell úgy teljesíteniük, mint korábban, valamint arról is, hogy a szívük alatt új életet hordoznak, akinek legkevésbé sem igénye a sovány anyuka. Az étkezésnél figyelni kell a magzat megfelelő fejlődéséhez szükséges fehérje-, szénhidrát-, ásványianyag- és vitaminszükséglet fedezésére. A magzat fejlődéséhez, valamint a kismama megfelelő erőnlétéhez szükséges táplálékbevitel hiánya vérszegénységhez, gyengeséghez, vérnyomásproblémákhoz, lelki zavarokhoz, gyermekágyi depresszióhoz, szoptatási nehézségekhez és a magzat alulfejlődéséhez vezethet. Amennyiben ez az önsanyargató életmód a gyermekágy és a szoptatás ideje alatt is folytatódik, az a gyermek további fejlődését is meghatározza. Ezért komoly diéta és a testsúly csökkentése csak jelentős elhízás, csökkent cukortolerancia, terhességi cukorbetegség esetén lehet szükséges.”

 

babaszoba.hu/magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top