Hol az igazi Mikulás?

Azt mondják, a Mikulás a Lappföldön, Korvatunturiban lakik. Van ott egy hegy, ami éppen úgy néz ki, mint két hatalmas fül. Annak a hegynek a belsejében manók készítik a játékokat, hogy azokat Mikulás napján (vagyis leginkább karácsonykor), a kéményeken keresztül eljuttassák minden jó gyerek otthonába. A Fül-hegy pedig egész évben fülel, meghall minden jót és rosszat a gyerekekről. Hozzánk is megérkezett a távoli Mikulás Lappföldről, de hol van a mi itthoni, külön bejáratú Mikulásunk?

mikulas15

A magyar Mikulás nem feltétlenül égi szánnal érkezik, leginkább földön húzzák csilingelő szánkóját, sőt, többnyire gyalogosan rója a havas utcákat és bekukucskál a házak ablakán, meglesi, vajon a jó gyerek elaludt-e. Amikor csendes a ház, előveszi nagy puttonyából a reggeli meglepetést és belecsempészi az ablakba kitett csizmácskába. A mi Mikulásunknak nincsenek manó barátai és kifejezetten idegenkedik a füstös, kormos kéményektől. Karácsonyra pedig már régen befejezte a dolgát, pihen a következő év december 5-6-ig.

krampusz

Jó öreg Mikulásunk mellészegődött Krampuszával járja az utcákat. Furfangos, mert mindig tudja, minek örülnek a gyerekek a legjobban. A jó gyerekek ablakába édességet varázsol, a rosszak a Krampusz virgácsából kapnak figyelmeztető ajándékot. December 5-én este, buzgón tisztogatja, fényesíti minden kicsi fiúcska és leányka a csizmácskáját. Az ugyanis mégsem fordulhat elő, hogy az ablakba koszos lábbeli kerüljon!? Mit szólna hozzá a Mikulás?

csizmacska

A Mikulás, azaz, Szent Miklós, feltehetően 270 és 286 között született Patara kisvárosban, Kis-Ázsiában. 19 éves volt, amikor nagybátyja (szintén Miklós myrai püspök) pappá szentelte. Utóbb a Sion kolostor apátja lett Myra közelében. (A Lycia római provinciában fekvő Myra ma Demre néven egy kis település kb. 100 km-re délnyugatra Antalyától Törökországban. A 4. században püspöki székhely volt.)
Segítette a szegény gyermekeket és ezért szentnek tartották őt.

magyarno.com


Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


CAPTCHA Image
Reload Image