Hogy ne feledjétek: Losonc, a nógrádiak elfeledett fővárosa

2016. december 9., 07:00

Az Ipoly mentén, Salgótarjánon áthaladva, a szlovák határtól kb. negyedórai autózás során érjük el a várost, amelyet csak a szlovák feliratú Lucenec jelez. A IV. Béla korabeli, valaha virágzó kereskedelmi központ hagyományos magyar építészeti stílusát, valamint az ezt megelőző történelmet azonban csak nyomokban lehet érzékelni.
LosoncRomos, rendezetlen környezetéből magasodik a város minden pontjáról jól észrevehető, építészeti stílusában igénytelen és kirívó szálloda, a Hotel Reduta, elnyomva a katolikus, református templomok pompáját.

hotel-redutaLosonc1A hajdan tündöklő zsinagóga teljes romjaiban hever.

zsinagógaA Hotel Pelika igénytelen szocreál épülete érthetően nem telt zsúfolásig vendégekkel. Bár nincs még főszezon, a drótkerítéses, gazos területre nyíló panoráma nemigen vonzza a vendégeket.

Hotel-PelikaNem meglepő, hogy a nyugati kereskedelem a hosszú távú profitvárakozásoknak megfelelően, a gizes-gazos panelcsodák között is virágzik.

Billa-környezeteEgy nyugati bevásárlóközpont dacolva az üres pénztárcákkal, minden körülmények között kielégíti a fogyasztói igényeket. A parkolóban szemlélődő magyar turista szeme és füle vágyakozva keresi a magyar szót, mindhiába. Csupán két óriásplakát magyar szövege enged arra következtetni, hogy némelyek talán nem tagadják meg származásukat. A megközelítően 28 ezres lélekszámú városka lakói többnyire keserves körülmények között, omladozó panelrengetegben élnek. A magyar turista hiába próbál anyanyelvén szót érteni a helybeliekkel, kérdésük válaszra nem talál, vagy ha mégis, akkor mindezt szlovák nyelven teszik.losonc-panelA városka hányatott történelme (Hunyadi János huszitáktól elszenvedett veresége, iparosítás, majd a kommunizmus) mind az építészeti remekművekre, mind a túlélésért küzdő utódnemzedék fáradt, elgyötört életvitelére rányomta bélyegét.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top