Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Hogy lesz itt magyar mezőgazdaság?

Hogy lesz itt magyar mezőgazdaság?

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók alig 6 százaléka folytat mezőgazdasági tanulmányokat, miközben a teljes hallgatói létszám is folyamatosan csökken. Hogy lesz itt magyar mezőgazdaság, ha a magyar piac a multiké, ha nem maradnak szakemberek?

„Nem népszerűek az agrártudományi szakok, pedig a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtéséhez elengedhetetlen az agrárszakemberek képzése. A szakma alacsony presztízse miatt jelenleg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók alig 6 százaléka folytat mezőgazdasági tanulmányokat, miközben a teljes hallgatói létszám is folyamatosan csökken. Az agrár-felsőoktatásban tanulók aránya jelenleg csekély, így a 2014/15-ös tanév több mint háromszázezer felsőoktatási hallgatójának alig 6 százaléka vesz részt mezőgazdasági képzésben – közölte a K&H a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adataira hivatkozva.”- írja az Agrárszektor.

A magyar kormány sok mindent meghirdet, ami jól hangzik, de ami mögött kevés realitás áll. Nem lehet magyar mezőgazdaságot teremteni, ha nem szerzik vissza az alapvető piacunkat, a magyar piacot a külföldi termelőktől, ha nem fékezik meg az agrárolló szétnyílását, és ha nem lesznek magyar szakemberek.

Thürmer Gyula

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

One thought on “Hogy lesz itt magyar mezőgazdaság?

  1. “A szakma alacsony presztízse…” Pedig gyönyörű szakma. Emlékszem még a ’70-es években egymás sarkát taposták az agrármérnökök. Jelenleg abból a hat százalékból, akik e szakon végeznek, – saját tapasztalatom szerint – jól fizetett banki alkalmazottak lettek, akik saját bevallásuk szerint nem tudnák megkülönböztetni a fehér répát a sárgától. Vagyis: nagyobb a gond, mint gondolnánk.

Minden vélemény számít!

Top