Hogy lesz itt magyar mezőgazdaság?

2015. augusztus 7., 11:34

A felsőoktatásban részt vevő hallgatók alig 6 százaléka folytat mezőgazdasági tanulmányokat, miközben a teljes hallgatói létszám is folyamatosan csökken. Hogy lesz itt magyar mezőgazdaság, ha a magyar piac a multiké, ha nem maradnak szakemberek?

„Nem népszerűek az agrártudományi szakok, pedig a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtéséhez elengedhetetlen az agrárszakemberek képzése. A szakma alacsony presztízse miatt jelenleg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók alig 6 százaléka folytat mezőgazdasági tanulmányokat, miközben a teljes hallgatói létszám is folyamatosan csökken. Az agrár-felsőoktatásban tanulók aránya jelenleg csekély, így a 2014/15-ös tanév több mint háromszázezer felsőoktatási hallgatójának alig 6 százaléka vesz részt mezőgazdasági képzésben – közölte a K&H a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program adataira hivatkozva.”- írja az Agrárszektor.

A magyar kormány sok mindent meghirdet, ami jól hangzik, de ami mögött kevés realitás áll. Nem lehet magyar mezőgazdaságot teremteni, ha nem szerzik vissza az alapvető piacunkat, a magyar piacot a külföldi termelőktől, ha nem fékezik meg az agrárolló szétnyílását, és ha nem lesznek magyar szakemberek.

Thürmer Gyula

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. “A szakma alacsony presztízse…” Pedig gyönyörű szakma. Emlékszem még a ’70-es években egymás sarkát taposták az agrármérnökök. Jelenleg abból a hat százalékból, akik e szakon végeznek, – saját tapasztalatom szerint – jól fizetett banki alkalmazottak lettek, akik saját bevallásuk szerint nem tudnák megkülönböztetni a fehér répát a sárgától. Vagyis: nagyobb a gond, mint gondolnánk.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top