Hogy a cseresznye ne csak a madarak desszertje maradjon

2015. június 7., 08:39

Ha az égig érő cseresznyefa tetejéről már csak a madarak lakmároznak, idén már nem sokat tehetünk, legfeljebb sóvárogva nézzük hogy vesznek kárba a legédesebb szemek.

A vegetációs időszak után, metszéssel azonban van még remény arra, hogy a termést újra elérhető közelségbe hozzuk. Ha a fa sudarát a harmadik-negyedik ágkoszorú felett lefűrészeljük, oldalirányban újabb termőrészek képződnek, és a gyümölcsön nem kell többé osztoznunk a madarakkal.

cseresznye

Egy cseresznyefa akár 80-100 kg termést is érlelhet, betakarításához megbízható létrák, szedőedények szükségesek. A gyümölcsöket a kocsányukkal együtt, de a termőrész nélkül kell a fáról leválasztani. Aki a termőnyársat letöri, az egyúttal már a jövő évi termést is leszüretelte! A fáról minden gyümölcsöt le kell szedni, mert a “kukacosodást” okozó cseresznyelégy a fán maradó gyümölcsök útján terjed, és ezek a gyümölcsök terjesztik a moníliát is.

A cseresznye gyorsan romló gyümölcs. Ezért lehetőleg lapos ládába szedjük, és a gyümölcsöt azonnal vigyük hűvös helyre, de legalább árnyékba.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top