Hetvenmillió forintot loptak a lakóktól egy gyömrői idősotthonban

2016. március 7., 11:39

Vádat emelt jelentős értékre elkövetett sikkasztás és más bűncselekmények miatt a Monori Járási Ügyészség két férfi, köztük egy ügyvéd ellen, akik több mint hetvenmillió forintot szereztek meg egy gyömrői idősotthon lakóinak bankszámláiról – közölte a Pest Megyei Főügyészség szóvivője.

Gyugyi Csilla elmondta: az egyik vádlott – aki vezetői feladatokat látott el az otthonban – úgy egészítette ki a munkabérét, hogy a gondozottak bankszámláiról a saját bankszámláira utalt pénzt. Általában azokat az idős embereket szemelte ki, akikről tudta, hogy nagyobb összegű pénz van a bankszámlájukon, rendszeresen külföldről kapnak nyugdíjat, esetleg értékes ingatlanjuk van.
A sértettek bizalmába férkőzött, majd rávette őket arra, hogy a bankszámlájuk felett teljes körű meghatalmazást adjanak neki. Ezután 2008-tól mintegy öt éven át rendszeresen irányította a saját számláira a kiszemelt idős emberek pénzét.
Az érintettek nem értettek az internetes banki műveletekhez és csak a férfi beleegyezésével hagyhatták el az intézményt – áll a vádiratban.
megloptak_gyomroi_idosotthon_lakoit2Az otthon dolgozója a pénznek csak a töredékét fordította a sértettek ellátására, nagy részét saját céljaira költötte. Ezzel a módszerrel mintegy 73 millió forintot sikkasztott el. Az otthon egyik lakóját arra is rávette, hogy adja el a lakását, majd az ingatlan árát az átutalás már bejáratott útján megszerezte. Ugyanennek az idős embernek egy értékesebb lakására is szemet vetett, de mivel a sértett vonakodott ettől az ügylettől, a férfi a bűnügy másik vádlottjához, egy ügyvédhez fordult segítségért, aki hamis okiratokat készített. Az adásvételt így sikerült lebonyolítani. A két lakás eladása során az idős embernek mintegy 30 millió forint kárt okoztak.
Az ügyészség jelentős értékre, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett sikkasztással, illetve csalással vádolja a két, szabadlábon védekező férfit – tette hozzá a szóvivő.

magyarno.com

 

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

1 hozzászólás

  1. Már annyi ilyen jellegű bűncselekmény történt és történik, hogy érdemes lenne többször ellenőrizni nemcsak az otthonok vezetőit, hanem a beosztottakat is.

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top