Hatvanötön innen, ötvenen túl – Amikor a fiataloknak van jövőjük

2015. április 27., 12:35

Ha a fiataloknak van jövőjük, akkor az egész ország emelkedik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az idén nyolcadik alkalommal megrendezett Szakma Sztár Fesztiválon Budapesten, a Hungexpo területén. Az ország erején felül, mindent megtesz, hogy a fiatal, lendületes, friss tudást szerzett munkaerőt megtartsa. De vajon mi történik az átkos rendszerben tanult, szakmailag jól felkészült, hosszú gyakorlati tapasztalatot szerzett dolgozni vágyókkal?

A miniszterelnök a mai megnyitó ünnepségen kifejtette, a szakmunkás fiatalok fontosak Magyarországnak, s ha a fiataloknak nincs jövőjük, akkor az országnak sincs.

A mai társadalmi berendezkedés egyszerűen elsöpört egy korosztályt. Mégpedig azt, amelyik még (vagy talán soha) nem éri el a nyugdíjat, de már túl van ereje teljén. Nem válogathatnak, mondjuk ki, ők azok, akik sehova sem kellenek. Edzett nemzedékről van szó, sok megpróbáltatáson átestek már az idők folyamán, és nagyon jól tudják, ahhoz, hogy a havi fix jövedelmüket megtartsák, mindent ki kell bírni. A fiatal, frissen iskolapadból kikerült, tapasztalat nélküli titán főnököktől kezdve a titokban kezelt betegségekig. A jól megérdemelt nyugdíj korhatárért pedig legfeljebb kapaszkodnak. (Érdemes átgondolni, vajon mekkora erőfeszítésbe telik egy 65 éves nőnek családja mellett munkája és esetleges betegsége mellett napi versenyszinten teljesíteni?)

munkahely 1

Az ötvenesek két rendszer kárvallottjai. Valamikor a 80-as években megszerzett diplomájukkal nem tölthettek be vezető pozíciót, akkoriban megbecsülték az idősebb generáció tapasztalatát, így a helyet át kellett adniuk és a ranglétra legalsó fokáról kellett indulni. Mindenki által elfogadott, természetes folyamat volt ez, ám a mai munkaerő piac sokkal kegyetlenebb. Számukra munkahely nincs, legfeljebb élethosszig tartó tanulás, megalázó, többfordulós pályázatokkal (ha egyáltalán ezekre ismeretséggel, vagy anélkül sor kerül). Ők azok, akik külföldi munkát gondolatban sem vállalnának, pedig jó részük több idegen nyelven beszél. Itthon születtek, itthon keresték kenyerük java részét, itthon akarnak egészségben, békében megöregedni.

Most már csak egyet kellene végiggondolni: vajon létezik olyan földi halandó, aki élete végéig megőrzi ifjúságát? Ugye, erről még a mesékben sem hallottunk, hiszen az idő múlásának hatásai alól senki sem kivétel. Nos, akkor joggal vetődik fel a kérdés: a mai szakmai tudást megszerzett, társadalmat irányító lelkes fiatalok soha nem fognak megöregedni?

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top