Most itt vagy
Magyar Nő Magazin > címlap > Halottak Városa

Halottak Városa

A mai Oroszország területén különös hely Dargavs. A Kaukázus vonulatánál elterülő kis falu, a lankák közt meghúzódó ősi nekropolisz legendáit őrzi. Az itt élők ma is úgy tartják, aki a halottak nyugalmát megzavarja, nem tér haza többé.

dargavs 1

Dargavs települést, joggal nevezhetjük a Halottak Városának Észak-Oszétiában, Dél-Oroszországban. A turisták áradatától mentes kis falu az egykor itt élt civilizáció nyomait viseli. Régészek, antropológusok sem háborgatják a vidéket, így az oszétok, a szarmata alánok leszármazottai érintetlenül őrzik múltjukat. (Velük rokon törzs volt a Magyarországra a 13. században betelepült jászoké. Az oroszok eredetileg jaszoknak nevezték az oszéteket, az oszét név grúz eredetű. Magyarországra a 13. században betelepült jászok az oszét nyelv egyik dialektusát beszélték a 16. századig.)

Az első feljegyzések a XIV. században tesznek említést a hegygerinc közelében letelepedett oszétokról. A termőföld igen becses kincs volt ebben az időben, így Dargavs lakói a hegyek között építették ki legnépesebb központjukat, halottaikat pedig különös építészeti megoldással, a közeli lankás, füves dombon helyezték örök nyugalomra.

A dombokon, az egyterű házikók lakatlanok. Pontosabban, az ősi szokásoknak megfelelően, halott lelkeket őriznek. A kriptákban emberi földi maradványok árulkodnak egy különös civilizáció létezéséről.

dargavs 2
A fehér, csúcsos, ház szerű építmények kripták. A komplexum hátsó részén egy őrtorony áll, amelynek felső része mára sajnos megsemmisült. A helyiek úgy tartják, a torony funkciója a halott lelkek őrzése volt.

A nagyobb sírkamrák némelyike a 2-4 métert belmagasságot is eléri. Sok kamra teljesen fedetlen, a halottat legfeljebb a piramisszerű boltozat védte. A fehérre meszelt ház fala kőtömbökből épült, az elhunytat az egyetlen ablakszerű nyíláson át, csónakban helyezték örök nyugalomra.

Folyó nincs a közelben, a csónakos temetés mégis az oszétok szokása volt. Ugyanúgy, mint Mezopotámiában, vagy a közeli Szatmárcsekén, a halott lelkeket csónakon segítették át a túlvilágra. Némelyik sír mellett evezőt is találtak.

dargavs 3

A temetkezési szokás másik érdekessége, hogy mindegyik ház előtt volt egy kút, amelynek környékén érméket találtak. Feltételezhetően, az érmét a szertartás után kútba dobták, és amikor az a kút fenekére került, akkor ért a halott lelke a mennybe.

Dargavs egyik legendája szerint az oszétok nagy harcosok voltak, és messzi földről gyönyörű lányokat raboltak. Mivel azonban a becses fehérnépen nem tudtak megosztozni, megölték őket. Az Isten a lányrablókat súlyosan megbüntette. Lassú, kínszenvedés, majd halál lett a sorsuk.

A történészek szerint azonban Oszétiának ezen a vidékén nagy járvány pusztított ebben az időben, több tízezer ember halt meg. A további fertőző betegség terjedésének elkerülésére, az elhunyt szomszédai, ismerősei, gyerekei, de gyakran egész családok költöztek be a kőházakba, ahonnan soha nem jöttek ki többé. Életük addig tartott, amíg a helyiek táplálékot hordtak nekik.

dargavs 4
A lenyűgözően szép tájat természeti szépsége miatt, még a Szovjetunió fennállása idején, sok turista kereste fel. Ma annak ellenére, hogy a térség mind régészeti lelőhelyekben, mind látnivalókban igen gazdag, gyakorlatilag feledésbe merült.

Forrás: Ancient Origins

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Minden vélemény számít!

Top