Ha a ház párát lehel

2015. július 22., 09:33

Öreg ház nem vén ház. Nagyanyáink épületei időt állóak, az utódoknak legfeljebb a felfelé szivárgó víz okoz kellemetlenséget.

Az idős, különböző falazatú ( téglafal, vályogház, vert falú ház stb) építmények nagy többségénél tapasztalható a salétromosodás kialakulása. A felszívódó víz oldja a talaj különböző rétegeiben lévő ásványi sókat,és magával viszi azokat a vakolatba, falazatba. A víz a párolgás során a sókat a vakolatba juttatja, és ezek a falak oldalára salétrom formájában lerakódnak. A falból a víz párolgással eltávozik, növeli a szobák páratartalmát és falon hátrahagyja az ásványi sókat, ami salétrom formájában jelenik meg a fal felületén.Tehát a vakolatban lévő salétromosodás tulajdonképpen  a feldúsult ásványi sók miatt málló  fal, pergő  vakolat.

A víz felfelé történő szivárgása saválló fém lemezekkel megszüntethető.

A víz felfelé történő szivárgása saválló fém lemezekkel megszüntethető.

Ez egy olyan fizikai folyamat, hogy miután az ásványi sók elveszítik nedvességtartalmukat kiszáradnak, és száradás során a folyékony halmazállapotból szilárd lesz.Ez a halmazállapot változás kristályosodási folyamat formájában zajlik le, mint ahogyan a víz megfagy. A kristályosodás térfogat növekedéssel jár, és emiatt rendszeresen pereg a vakolat és mállik a fal. A vakolatban feldúsult ásványi sók rossz tulajdonsága, hogy megkötik a levegő páratartalmát, és a tulajdonos azt tapasztalja, hogy a vakolat felülete folyamatosan nedves, a fal vizes és penészes, a levegő pedig dohos szagú. Ez főleg a téli időszakban intenzív, mert a fal csak befelé, a belső tér felé tud szellőzni és ez növeli a szobák páratartalmát.

A lemez teljesen útját állja a kapilláris úton feltörõ víznek, így az addig nedves fal rövid idõn belül kiszárad.

A lemez teljesen útját állja a kapilláris úton feltörõ víznek, így az addig nedves fal rövid idõn belül kiszárad.

A vizes ház nem csak esztétikai kellemetlenségeket okoz. A dohos szagú lakóterek, szobák többféle betegség kiváltó okai lehetnek (pl. reuma, ízületi bántalmak, asztma, allergia). Emellett, a nedves fal jó hővezető, és a belső levegő hőmérsékletét a falon keresztül kivezeti a szabadba, ezért növeli a fűtési költségeket.

A vizesedés, salétromosodás oka a falszigetelés hiánya. Ma már többféle technológia létezik a vizesedés megszüntetésére, a lényeg mindegyik esetében ugyanaz: első lépés a felszivárgás ellen a vízszintes szigetelés, majd a falak teljes kiszáradása után teljes vakolatcsere.

A falak száradása után következik a belső vakolatcsere. A ház külső szigetelésére várni kell a teljes száradásig.

A falak száradása után következik a belső vakolatcsere. A ház külső szigetelésére várni kell a teljes száradásig.

A falak száradása a nyári száraz, meleg időszakban, napról, napra szemmel láthatóan tapasztalható, érdemes ezért a munkát az év legmelegebb napjaiban végezni.

magyarno.com

Hozzászólás

Powered by Facebook Comments

Szóljon hozzá a cikkhez:

e-mail (Kötelező, de nem publikus!) A *-al jelölt mezőket kötelező kitölteni!

*


CAPTCHA Image
Reload Image
Scroll To Top